Els infants de Catalunya podran alertar d'abusos i maltractament i denunciar-ho a través de WhatsApp. El Govern ha llançat la plataforma digital 'Tot Ok?', una eina que permetrà als menors xatejar en línia amb professionals d'Infància Respon i així ajudar les autoritats especialistes a detectar casos de violència contra la infància. Així ho ha explicat aquest dijous la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, que ha subratllat en la presentació de l'eina que la via telefònica ja no és el mètode "més adequat" per contactar amb menors en situació de violència.

A Catalunya, més de 2.800 menors a l'any són víctimes de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, delictes informàtics o violència familiar; a més, un 8,6% de nens i adolescents d'entre 11 i 18 anys ha estat víctima de maltractaments entre iguals a l'escola o l'institut, d'acord amb les dades que aporta la Generalitat. No obstant això, de les 9.264 trucades al telèfon Infància Respon (116 111) que es van registrar el 2023, només el 6,7% eren de menors, mentre que el 93,3% eren adults; per això, la Conselleria busca adaptar la comunicació a la realitat dels joves d'avui dia i "obrir portes" amb tots els canals possibles.

Confidencial i 24 hores al dia

'Tot Ok?' permet parlar en línia amb els professionals a través de WhatsApp o per telèfon, de manera confidencial i les 24 hores del dia; a més, també facilita la gestió i seguiment dels casos, i orienta als professionals i a la ciutadania sobre com detectar i denunciar situacions de risc. La secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens, ha explicat que a través d'aquesta eina es recull informació i s'activen els recursos de protecció al menor, proporcionant suport emocional i guies d'actuació, adequades al perfil del menor que hagi fet el crit d'alerta.

consellera de drets socials monica martinez europa press
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez, i la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens / Europa Press

Després, es traspassa la informació a la unitat corresponent i s'activen els protocols adequats, en coordinació amb la Unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil i la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). L'equip darrere de 'Tot Ok?' és el mateix que atén les trucades telefòniques, amb dues noves incorporacions, però la consellera s'ha mostrat disposada a "redimensionar-ho" si fos necessari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!