Tots els aspirants a mestre hauran de superar les Proves d'Aptitud Personal (PAP) per poder passar a segon curs dels graus d'Educació Infantil i d'Educació Primària. Així ho ha acordat la Junta del Consell Interuniversitari aquest dilluns, que ha establit un nou criteri per no fer diferències entre els alumnes de les universitats públiques i privades. Fins fa poc, la normativa era igual per a totes: els estudiants havien de superar les PAP per entrar a la carrera, però quatre universitats privades, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Abat Oliva i la Universitat de Vic, es van negar a adherir-se a la directriu argumentant que feien les seves pròpies proves. Ara, s'ha pactat que tots els alumnes, siguin de la universitat que siguin, hagin d'aprovar les proves obligatòriament durant el primer curs del grau universitari. Les universitats públiques i la UOC han avançat que continuaran demanant les PAP com a requisit per poder accedir a cursar el grau a les seves facultats.

Gairebé la meitat dels estudiants suspenen les PAP

 Les PAP són unes proves específiques per als aspirants a mestre que es fan a Catalunya des del 2017. L'examen que han de passar els alumnes té dues parts, una de competència comunicativa i raonament crític, que es basa en la comprensió lectora i la capacitat d'expressar arguments i sintetitzar-los, i una altra de competència logicomatemàtica, que avalua la capacitat de resoldre problemes i situacions des del punt de vista de la raonabilitat. Per poder fer mitjana cal que cadascun dels exàmens tingui una qualificació igual o superior a quatre punts sobre 10. Enguany només un 56,94% dels alumnes que s'hi han presentat han superat les proves, és a dir, 2.707 dels 4.754 estudiants. El percentatge és superior al de l'any passat, quan els aptes van ser el 54,07%. Les proves PAP tenen validesa indefinida un cop superades.

El 60% dels alumnes que provenen del batxillerat aproven

Per estudis, els que presenten millors resultats són els que provenen de batxillerat, on han aprovat el 60,24% dels 4.200 presentats, que equival a 2.530 aptes. Dels 505 que havien cursat cicles formatius de grau superior, el 30,30% va aprovar (153). N'hi ha 49 més que provenien d'altres vies, dels quals han estat considerats aptes 24 (prop del 49%). Per gènere, s'han considerat aptes el 64% dels homes que s'hi han presentat, mentre que en el cas de les dones baixa al 55% d'aprovades. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!