El papa Francesc ha mort aquest Dilluns de Pasqua amb 88 anys, després d'una temporada amb un estat de salut fràgil. L'última aparició pública del sant pare va ser el 9 de febrer d'enguany. El papa Francesc, que va ser escollit el 13 de març del 2013, és considerat el més modern de la història de l'Església i passarà a la història per ser el que ha viatjat a més països subdesenvolupats. Els viatges i les visites pastorals d’un papa, sobretot internacionals, sempre han estat notícia. Francesc ha destacat durant el seu pontifici per la diversitat i la quantitat de viatges fora d’Itàlia. En 12 anys de pontificat, Francesc va fer 47 viatges fora d'Itàlia i va visitar 66 països. El viatge més llarg del pontificat de Francesc va ser del 2 al 13 de setembre del 2024 i el va portar a Indonèsia, Papua Nova Guinea, Timor Oriental i Singapur.

🔴Mor el papa Francesc, DIRECTE | Reaccions i última hora del Vaticà

 

Durant els 12 anys en què ha estat papa, Francesc ha viatjat majoritàriament a països de minoria catòlica, com Egipte o els Emirats Àrabs, amb l'objectiu de mostrar el seu caràcter universal i de deixar-se veure com un líder mundial i no només per als catòlics. En diverses ocasions, va viatjar lluny de Roma, com a Myanmar o Bangladesh. A més, també va participar en esdeveniments per traslladar la importància de l’Església universal, com les Jornades Mundials de la Joventut, les Trobades Mundials de les Famílies o els Congressos Eucarístics Internacionals.

El focus a països amb problemes importants

Des del Vaticà, sempre han defensat que el papa Francesc viatjava “als llocs més problemàtics, on pensava que la seva presència podia donar pas a desenvolupaments positius, on encendre una llum perquè el món pugui veure la realitat d'aquests llocs”. A més, durant el seu papat, va visitar alguns dels països més pobres del món, com Sri Lanka el 2015, o Moçambic i Madagascar el 2019, i el Congo i el Sudan del Sud el 2023. La intenció del papa amb aquests desplaçaments era aconseguir posar-hi el focus mediàtic gràcies a la seva presència i alertar de problemes d’extrema gravetat, com a Lesbos o a l'Iraq, entre molts d'altres. 

El papa Francesc en un viatge a Sri Lanka el 2015 / EFE

El 2015 va ser un any ple de viatges per al papa Francesc, durant l'estiu va fer una petita gira per Llatinoamèrica on va visitar Bolívia, Equador i Paraguai. Del 8 al 10 de juliol, va estar per primer cop a Bolívia, sent el segon cop que un papa viatjava a aquest país, després que Joan Pau II ho fes el 1988. 

El papa Francesc en un viatge a Bolívia l'any 2015 durant una gira Llatinoamericana / EFE

Als països en guerra que va visitar, sempre va aprofitar per fer-hi una crida a la pau, com durant la seva visita a la República Centreafricana el 2015. A més, a les nacions que lluiten per recuperar-se d'un conflicte, hi ha promogut la reconciliació, com va fer a l'Iraq el 2021. El papa Francesc passarà a la història per ser el que va viatjar a les perifèries. Així mateix, ho defensava al llibre Somiem junts. El camí a un futur millor: "Cal anar a la perifèria si es vol veure el món tal com és. Sempre havia pensat que hom veu el món més clarament des de la perifèria, però en aquests últims set anys com a papa, ho he acabat de comprovar. Per trobar un futur nou cal anar a la perifèria". 

Gairebé cap destinació repetida

El viatge més llarg del papa Francesc en tot el seu pontificat va ser durant el 2024, del 2 al 13 setembre, en un recorregut que el va portar a Indonèsia, Papua Nova Guinea, Timor Oriental i Singapur. Només unes setmanes després, del 26 al 29 de setembre, també va viatjar fins a Luxemburg i Bèlgica. El seu predecessor, el papa Benet XVI va visitar 23 països en 24 viatges durant els 8 anys de pontificat. Molt lluny dels 129 països en 104 visites pastorals que va fer el papa Joan Pau II en els seus 25 anys com a sant pare. El primer papa que va fer un viatge fora d’Itàlia des del 1809 va ser Pau VI, i en 15 anys de papat va fer 9 viatges pastorals a 19 països diferents.

Durant els XX anys de pontificat, Francesc ha repetit molt poques destinacions. A Grècia, on va viatjar per primer cop l’abril del 2016, visita que va incloure l’illa de Lesbos, hi va tornar el desembre del 2021, en un viatge apostòlic que el va portar a Xipre i Grècia. A Hongria hi va anar el setembre del 2021 per clausurar el 52è Congrés Eucarístic Internacional de Budapest, i hi va tornar a viatjar el 2023. Per últim, a Portugal va ser-hi dues vegades: el maig del 2017, amb motiu del centenari de les aparicions de Fàtima, i el 2023, a la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) de Lisboa. A França hi ha estat en fins a tres ocasions, tot i que sempre va defensar que no eren viatges al país, sinó a llocs concrets, com el Parlament Europeu d'Estrasburg (2014), a Marsella (2023) i a Ajaccio, Còrsega (2024).

Viatges a tots els continents

El primer viatge del papa Francesc fora d’Itàlia el va fer només quatre mesos després de l’inici del seu pontificat, i va ser al Brasil, on va participar en la JMJ de Rio de Janeiro, acompanyat per gairebé quatre milions de joves de tot el món. Durant el seu pontificat, sempre ha seguit la mateixa distribució de viatges al calendari de l'any. Sempre ha fet, com a mínim, un o dos viatges abans de l’estiu, dos més durant el període estival, un altre al setembre i un últim al novembre. El 2019 va destacar com l’any que va fer més visites apostòliques. En total, van ser 7 viatges a 11 països diferents. L’únic any en el qual no va poder fer cap visita va ser el 2020, per culpa de la pandèmia de la covid-19.

El papa Francesc durant un viatge a Bahrain el 2022 / EFE

Francesc va viatjar a tots els continents, fita que va culminar el 2024 amb la visita a Papua Nova Guinea. Europa és el que ha visitat més vegades, amb fins a 20 viatges, seguit d’Àsia, on ha estat en fins a 14 ocasions. Ha visitat l'Amèrica Llatina i el Carib set vegades, l'Àfrica quatre, l'Amèrica del Nord dues i Oceania una.

Una de les aportacions positives dels viatges del papa Francesc és que van servir per donar la mà a altres comunitats cristianes. El 2014, el seu viatge a Jordània, Israel i Palestina va acabar amb una reunió amb el patriarca ecumènic ortodox Bartolomeu de Constantinoble, líder espiritual dels cristians ortodoxos. També el 2016, el papa Francesc va signar una declaració conjunta amb el patriarca ortodox rus Ciril de Moscou a l'Havana (Cuba), fet que va suposar la primera trobada entre caps de l'Església catòlica i del Patriarcat de Moscou. A més a més, durant una visita apostòlica als Estats Units el 2015, el papa es va reunir amb l’aleshores president, Barack Obama, a la Casa Blanca i va esdevenir el primer pontífex que s'adreçava a una reunió conjunta del Congrés dels EUA.

El papa Francesc amb l'expresident dels Estats Units, Barack Obama, i la seva esposa, Michelle Obama, en un viatge el 2015 / EFE

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!