Un nou tractament basat en una combinació de fàrmacs, sense quimioteràpia, que ha contribuït a desenvolupar l'Hospital Clínic de Barcelona redueix gairebé a la meitat —en un 48%— la progressió d'un càncer de mama avançat. Segons els resultats de l'assaig clínic Patricia, presentat en el Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica 2024 a Chicago, la combinació d’hormonoteràpia, trastuzumab i palociclib és més eficaç i és més ben tolerada que el tractament convencional amb químio en pacients amb càncer de mama avançat, en fase de metàstasi, de tipus ER+/HER2+. L'assaig clínic es troba en fase II i els resultats demostren de moment que el tractament és segur i prometedor.

Les conclusions de l'anàlisi mostren que els pacients els tumors dels quals expressen gens relacionats amb el receptor estrogènic (ER+) es beneficien de la teràpia alternativa, en veure's reduït gairebé a la meitat el risc de progressió de la malaltia enfront del tractament convencional (consistent en quimioteràpia i trastuzmab). La vicepresidenta del grup d'investigació Solti, Eva Ciruelos, i el director de l'Institut del Càncer i Malalties de la Sang de l'Hospital Clínic de Barcelona, Aleix Prat, assenyalen que "amb aquesta alternativa terapèutica, la mitjana de temps fins a la progressió per a les pacients en el tractament experimental és de 9,1 mesos, enfront dels 7,5 mesos en el tractament convencional".

"És el primer estudi que demostra que la selecció molecular dels pacients amb càncer de mama avançat HER2+/ER+ té un valor predictiu per a oferir noves combinacions de tractaments lliures de quimioteràpia", afegeixen. Respecte als avantatges que això suposa, els experts afirmen que aquestes combinacions "no sols demostren una major eficàcia que el tractament convencional, sinó que són una oportunitat per a millorar la tolerabilitat i qualitat de vida dels pacients

Aproximadament la meitat de les pacients amb càncer de mama HER2+, caracteritzat per la presència d'una proteïna que fomenta el creixement ràpid de les cèl·lules canceroses del pit, expressen també positivitat per al receptor d'estrogen (ER+). No obstant això, dins d'aquest grup existeix una heterogeneïtat molecular que pot explicar les diferències entre pacients i, per aquest motiu, aquest estudi ha estat el primer a seleccionar molecularment a les pacients amb càncer de mama avançat ER+/HER2+. L'estudi ha inclòs un total de 73 pacients i, promogut pel grup de recerca acadèmica Solti, ha comptat amb el suport de Pfizer, PAS a PAS i mitjançant subvencions de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!