Aquest divendres comença un cap de setmana que pot ser llarg pels ciutadans que aprofitaran els festius que cauen en algunes ciutats per fer pont. És el cas dels ciutadans de Tarragona que poden gaudir de la festa de Santa Tecla de dilluns, o els de Barcelona, per la festa de Mercè que cau dimarts i els d'alres ciutats metropolitanes com L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Montcada i Reixac o la Palma de Cervelló on també és festiu, o els de Reus, per la celebració de la Misericòrdia dimecres. El pont i les fortes pluges condicionen l’operació sortida que comença aquest divendres a partir de les 15 hores i que s'allargarà fins a les 15 hores de dissabte, amb la previsió que surtin de l’àrea metropolitana de Barcelona fins a 460.000 vehicles, i que registri el pic més gran de vehicles durant les primeres quatre hores (entre les 15 i les 19 hores). El Servei Català de Trànsit (SCT) ha demanat a tots aquells que hagin d’agafar el cotxe que extremin les precaucions per les condicions meteorològiques que estan marcant la jornada, amb pluges en diferents punts del país, sobretot a la costa i prelitoral de Barcelona i especialment al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que, si persisteixen, impediran adoptar algunes mesures per alleugerir les retencions, com els carrils addicionals, segons ha reconegut el director del SCT, Ramon Lamiel, que en una entrevista a El món a RAC1 ha demanat “prudència al volant”. Les previsions meteorològiques indiquen la possibilitat de precipitacions intenses fins dimarts 24 de setembre.

🚘 Consulta d’estat del Trànsit en temps real

Aquest pont suposarà el primer període festiu de la mobilitat de tardor amb desplaçaments cap a les destinacions de zones d’interior i de muntanya, amb l’inici de la temporada de bolets i de l’excursionisme, tot i que part dels desplaçaments es podran mantenir cap a les zones de costa. Trànsit ha establert un dispositiu especial entre aquest divendres i el dimarts 24 de setembre, amb una operació tornada que es durà a terme entre les 12 h i les 24 hores, amb una previsió de què uns 250.000 vehicles es mobilitzaran cap a l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que diumenge s’espera un retorn de 240.000 vehicles. Els trams de les carreteres que poden registrar més congestions són l’AP-7 en el tram nord del Vallès i en el tram sud del Penedès i, d'altra banda, de sortida també l’A-2 al Baix Llobregat i la C-17, C-58 i C-33 al Vallès, i, de retorn, la C-16 a Berga, la C-55 a Castellgalí i la C-65 a Llagostera. 

Mesures especials

Entre les mesures especials antiretencions hi ha les de col·locar carrils addicionals a l’AP7 que no es podran instal·lar en cas de pluja “per temes de seguretat viària”, ha reconegut Lamiel, que també ha admès que Trànsit està preocupat per un augment de cotxes avariats a les vies. “En aquesta sortida, ens preocupa això, sumat a la pluja”, ha afirmat el  director del SCT, qui ha explicat que els càlculs és que “diumenge tornin 240.000 vehicles, i que dimarts en tornin 250.000 més". Alhora, espera que en el retorn puguin afegir carrils addicionals entre Sant Celoni fins a Montornés, de Vilafranca a Molins de Rei i de Llavaneres a Montgat. Tot plegat, per "mitigar la capacitat de vehicles que s'hi acumulen".

Més de 1.400 controls

Des de les 15 hores del divendres 20 de setembre fins a les 24 hores del dimarts dia 24 de setembre, es desplegaran 1.834 efectius de trànsit que establiran 1.485 controls (360 controls d’alcoholèmia i drogues, ⁠244 controls de seguretat passiva, ⁠209 controls de PREMOT (control de motos), 303 controls de distraccions, ⁠203 controls de velocitat i ⁠166 controls de transports) tant en les vies de màxima mobilitat, com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació.

L’AP7 és una de les vies amb més sinistralitat des que es van aixecar els peatges, tot i que Lamiel ha assegurat que “estan funcionant” les mesures que s’estan aplicant per reduir els accidents. "Hem reduït la sinistralitat a les carreteres. En 2019, en aquest moment, a l'AP-7 hi havia hagut 9 víctimes mortals i aquest any, 3", tot i que sí que ha reconegut un augment dels accidents lleus que provoquen congestió. El director de Trànsit també ha afegit que en la resta de vies catalanes també s’ha notat la reducció de la sinistralitat. "Aquest any, tenim un 30% menys de víctimes mortals que el 2019 en totes les vies catalanes, i un 14 % menys que l'any passat". Pel que fa a les mesures recents per reduir les taxes d'alcoholèmia, que vol implementar la DGT, Lamiel ha assegurat als micròfons de RAC1 que "va en la línia correcta" i que, com a autoritat de Trànsit, s'afegeix a l'estratègia que és favorable al 0.0.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!