Catalunya tanca un mes d’agost negre pel que fa al nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit. 22 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes, 14 més que a l’agost de l’any passat. És, en paraules del director del Servei Català del Trànsit (SCT), Juli Gendrau, “un mes molt dolent” —tots ho són quan hi ha víctimes— “especialment els 10 primers dies del mes” en què en una setmana van perdre la vida a les carreteres catalanes 10 persones.

Les xifres no són gaire millors si en fixem en tot l’estiu i agafem de referència els mesos de juliol i agost. 40 persones han mort aquest any, cinc més que les 35 que van morir durant el mateix període de l’any passat. Al juliol del 2017 en van morir 27, mentre que el 2018 n'han mort 20.

L’estiu ha seguit, malauradament, la tendència de tot el 2018, en què la sinistralitat a les vies catalanes ha augmentat amb escreix. Ho alertava Trànsit abans de l’inici de les vacances quan parlava d'"emergència viària" i d'"absoluta preocupació" davant d'unes xifres que, a quatre mesos d'acabar l'any, continuen augmentat. De les 100 víctimes que hi va haver el 2017, s’ha passat a les 134, el que representa un augment del més del 30%.

Gendrau, en declaracions a El Nacional, ha atribuït l’augment a “una suma de circumstàncies”. La majoria dels accidents es produeixen en cap de setmana i en vigílies de festius, bàsicament en divendres, dissabte, diumenge i dilluns. “Això fa que els vehicles estiguin més plens i que quan hi ha un accident hi hagi més d’una víctima”. A aquest factor cal afegir-hi un augment de la velocitat mitjana i un augment també, de la presència d’alcohol i drogues. "Els conductors corren més i els que abans eren ferits, ara acaben sent morts”, explica Gendrau.

"No podem estar a tot arreu"

Els ciutadans continuen prement l’accelerador malgrat que la presència policial ha augmentat i que a la xarxa viària hi ha més radars: 239 radars, 211 de fixos i 28 de mòbils. De fet, d'aquests últims se n'han instal·lat tres de nous aquest estiu: dos a l'A-2 entre Jorba i Argençola, i un a l'AP-7 entre Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès. Però segons el director del Servei Català del Trànsit “no podem estar a tot arreu ni tenir radars a tot arreu”. Assegura que malgrat les acusacions “d’afany recaptatori” per l’augment de nombre de detectors d’excés de velocitat “està comprovat que allà on hi ha radars reduïm les morts als 60%”. Gendrau demana “coresponsabilitat” i evitar relaxar-se al volant en els moments d’oci.

El Whatsapp al cotxe, una epidèmia

Per l'associació d'ajuda i orientació als afectats per accident de trànsit 'Stop Accidents', el problema no és tant la velocitat com l'ús del mòbil, i en concret, l'ús del Whatsapp. "S'ha convertit en una epidèmia", explica a El Nacional, la delegada de l'entitat, Beth Ibars. Així, considera que "escriure amb una mà mentre es condueix amb l'altra és una temeritat". L'ús del mòbil al cotxe havia quedat més o menys solucionat amb el dispositiu de mans lliures, però per la missatgeria instantània sembla que no hi ha solució.

Un dels problemes apareix en els semàfors, el conductor es relaxa, mira el mòbil, es posa en verd, no se n'adona, el vehicle del darrera li pita i arrenca sense mirar. D'aquesta manera, segons Ibars, es produeixen molts atropellaments.

Per la delegada d''Stop Accidents', la única manera de reduir la sinistralitat és endurint les sancions i això contempla la retirada del carnet de conduir per sempre als reincidents. "Han de veure que no és fer un curs, recuperar els punts i ja està", diu alhora que afirma: "A qui reincideixi una vegada, que se li tregui el permís durant 5 anys, al qui ho faci dues, durant 10 i a la tercera, que se li tregui per sempre". 

"A Catalunya no hi ha operació tornada"

El Servei Català del Trànsit preveu que aquest cap de setmana hi hagi fins a 250.000 desplaçaments concentrats, especialment, diumenge entre les 12 del migdia i les 12 de la nit. La xifra és similar a la d'altres caps de setmana i és per això que Gendrau assegura que a Catalunya no hi ha una operació tornada pròpiament dita. "L'efecte tornada no es focalitza en un únic dissabte i diumenge" assegura el director.