Centenars de conductors van quedar atrapats ahir cinc hores pels talls a l'AP-7 i la C-25 per la sobtada calamarsada que va caure al Vallès Occident el passat dissabte. Molts dels afectats han criticat la gestió dels fets i aquest diumenge el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, ha justificat les decisions que es van prendre per garantir la seguretat. "Vam actuar de manera conservadora per evitar un accident múltiple", ha assenyalat Lamiel en declaracions a Catalunya Ràdio. El director del SCT ha recordat que una calamarsada similar el febrer del 2022 a la C-32 al Maresme va provocar un xoc d'una trentena de vehicles amb un balanç de 16 ferits, quatre de gravetat. "Ara no hem de lamentar aquesta situació", ha afegit.
Tanmateix, Lamiel també ha fet autocrítica i ha apuntat que es podria haver millorat la informació i desviar abans el trànsit de vehicles de l'AP-7 –en sentit nord– per la C-60 i la C-32. El tall de l'autopista va provocar durant el vespre l'acumulació de vehicles a la C-35, que discorre paral·lela a l'AP-7, especialment entre Llinars i Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental). Pel que fa al tall de la C-25, en un primer moment el tall es va produir entre Espinelves i Sant Julià de Vilatorta (Osona), però més tard es va estendre des de Folgueroles (Osona) a Santa Coloma de Farners (Selva), un tram de 34 quilòmetres on també es va acumular neu. En ambdós casos va caldre activar màquines llevaneu per netejar la calçada.
Una calamarsada imprevista
Per altra banda, cal tenir en compte que en un principi el Servei Meteorològic de Catalunya no havia emès cap alerta per temps violent. De fet, informava que la precipitació de dissabte seria "d'intensitat feble, localment moderada i puntualment acompanyada de tempesta i de calamarsa o pedra tova". "Les quantitats de precipitació seran minses o localment poc abundants", deia la previsió publicada al seu web. Tampoc l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) no havia difós cap avís per possibles calamarsades. Segons va informar Protecció Civil a l'ACN, s'havien rebut comunicacions del Meteocat i l'AEMET, però que els episodis previstos no superaven el llindar per activar cap avís.
És a dir, tota la situació va agafar per sorpresa. Així ho ha apuntat també Lamiel, qui ha explicat que Trànsit tenia "la mateixa informació que tenia tothom" i que un fenomen com es va produir, "deu ser de molt difícil previsió".
Transports també es defensa
El Ministeri de Transports també s'ha defensat de les crítiques i ha argumentat que la neteja de la calamarsa a l'AP-7 es va fer en el "mínim temps imprescindible". "Malgrat que no hi havia previsió ni avisos de granissades a la zona, quan es va tenir coneixement de la seva magnitud, la Direcció General de Carreteres va mobilitzar el seu personal", han apuntat fonts de la institució. De fet, el departament liderat per Óscar Puente ha detallat que es van mobilitzar fins a tres màquines llevaneu: "A les 17.00 hores comença la calabruixada i a les 18.00 hores ja està la maquinària i el personal treballant per netejar les vies. Els treballs es van executar en el mínim temps imprescindible i es va mobilitzar tot el material necessari". D'altra banda, el ministeri ha recordat que els talls es produeixen de forma controlada pels Mossos d'Esquadra quan es comprova "que els vehicles comencen a patinar i a tenir problemes". "A les 21.00 hores ja estava tot el trànsit restituït a la zona. En aquests moments es mantenen mobilitzades les màquines llevaneus davant la inestabilitat meteorològica", han conclòs.
Junts apunta al conseller Elena
Les explicacions de Trànsit i del Ministeri de Transports no han sigut suficients per a Junts, que sol·licitarà la compareixença parlamentària el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. "El grup parlamentari considera necessari disposar de tota la informació sobre l'operatiu i el protocol d'actuació que va aplicar ahir (dissabte) el Servei Català de Trànsit i, per tant, el Departament d'Interior", ha informat la formació en una nota de premsa aquest diumenge.
Queixes entre els afectats
Entre els afectats per aquests talls que es van allargar fins a cinc hores hi ha hagut moltes queixes. Molts dels conductors i passatgers que es van quedar aturats als talls van recórrer a les xarxes socials per expressar el seu malestar. Altres ho han declarat als mitjans, com el Jordi i la Mariona que han afirmat a RAC1: "Hem trobat molt trist que ningú hagi informat en sis o set quilòmetres de cua. No costa res agafar una moto i passar pel mig o la policia passar".