L'Associació General d'Autònoms-Pimes Transportistes de Catalunya (AGTC) ha carregat contra les autoritats franceses per la "passivitat" mostrada contra els bloquejos dels agricultors, engegades a finals de la setmana passada. En un comunicat, el col·lectiu sosté que l'actuació ha estat "gairebé inexistent" i recorda que els tractats de la Unió Europea recullen "la lliure circulació de persones, béns i mercaderies per tot el territori" i aquestes protestes "suposen un dur atac" a aquesta doctrina. Una queixa que han fet pública davant noves mobilitzacions i que qualifiquen com a "dilluns negre". L'AGTC xifra que les pèrdues es podrien enfilar fins als 10 milions d'euros.
L'associació recorda que el 40% de la flota espanyola està dedicada al transport internacional, és a dir, 26.000 empreses i més de 130.000 camions, dels quals en més d'un 90% han de transitar obligatòriament per territori francès. L'AGTC calcula que a diari travessen la frontera 11.000 camions per la Jonquera i uns 10.000 per Irun, al País Basc.
"Ostatges" dels transportistes francesos
L'organització assenyala que se senten "ostatges" dels agricultors francesos i que els utilitzen per incrementar la pressió als governs. També apunta que les afectacions arriben als accessos a polígons industrials i logístics, refineries, aeroports, estacions de trens i centrals nuclears.
La promesa de Macron
El Govern d'Emmanuel Macron promet noves mesures a favor dels agricultors en 48 hores davant la pressió de les protestes, i té intenció de renegociar a la cimera de la UE de dijous la fi del guaret obligatori i limitacions a l'entrada de productes ucraïnesos. "En 48 hores, hi haurà un cert nombre de coses que podrem posar a sobre de la taula", ha dit aquest dilluns al matí el ministre d'Agricultura, Marc Fesneau, en una entrevista al canal France 2.
A unes hores que es posessin en marxa els bloquejos d'alguns dels principals eixos d'entrada a París, tal com havien promès els grans sindicats agraris amb caràcter indefinit, Fesneau ha subratllat que això vindrà a sumar-se a les mesures que ja va presentar divendres passat primer ministre, Gabriel Attal. A més, el titular d'Agricultura ha avançat que ell mateix acudirà a Brussel·les per acompanyar Macron a la cimera europea extraordinària, en què el president francès ha decidit posar a l'agenda la crisi de l'agricultura, i en particular la viticultura, el guaret i les importacions d'Ucraïna.