Negociació d'última hora davant de la imminent vaga convocada a tot el servei de Rodalies, Renfe i Adif. El Ministeri de Transports que lidera Óscar Puente ha fet aquest dijous a la tarda una proposta per intentar aturar la protesta, convocada per a set jornades al llarg del març i l'abril. Aquesta inclouria blindar els drets laborals dels treballadors ferroviaris assegurant que tot i el traspàs de Rodalies a Catalunya amb la constitució d'una empresa mixta Generalitat-Estat, aquesta quedés emparada sota el paraigua del Grup Renfe a tots els efectes laborals, segons ha avançat La Razón i ha pogut confirmar El Nacional de fonts sindicals. Amb tot, les mateixes fonts no ho veuen clar i valoren que el redactat de l'esborrany que els hi van presentar, al qual ha tingut accés aquest diari, és “molt ambigu”. Per la qual cosa refermen que no hi ha res decidit. Ahir va haver-hi una reunió entre els sindicats, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, el secretari d'Estat de Transports i els dirigents de Renfe i Adif; i aquest divendres al matí hi haurà un nou esborrany d'acord, apunten les fonts sindicals: “S'està valorant, a veure què ens ofereixen”.

L'acord que ha presentat el Ministeri per intentar aturar la vaga seria un intent de tornar a encarrilar el que es va acordar el 2023 amb els sindicats per blindar els drets laborals dels treballadors i mantenir plantilles, detallen des d'un sindicat. L'“incompliment” d'aquests acords hauria estat un dels principals mòbils de l'actual convocatòria de vaga, a més de l'oposició al traspàs del servei a Catalunya i la “privatització encoberta” de Renfe Mercaderies amb l'entrada de l'empresa MSC com a operadora. Els sindicats convocants de la vaga —Semaf, CCOO, UGT, CGT, SFF, Intersindical i SCF— creuen que aquestes maniobres són “experiències pilot” per comprovar les seves possibilitats d'implantació i ser exemple per a “futures imposicions a curt i mitjà termini”. Ho titllen de “model de la segregació, la divisió i la desregulació”.

 

Set jornades de vaga i serveis mínims del 66%

Els sindicats han convocat set jornades de vaga entre el març i l'abril. Unes aturades que afectaran tot el servei: Rodalies, Mitjana Distància i alta velocitat. La vaga serà els dies 17, 19, 24, 26 i 28 de març i, després, l'1 i 3 d'abril. En alguns casos serà una vaga de tot el dia (17 i 26 de març i 1 d'abril) i, en d'altres, només parcials a algunes hores del dia, tot i que incloent-hi l'hora punta de primera hora del matí —també el migdia i part del vespre—. Els serveis mínims de Rodalies seran del 66% del funcionament habitual a l'hora punta —de 6:00 a 9:30 i de 17:00 a 20:30— i del 33% a la resta d'hores del dia, segons ha pogut saber El Nacional de part del Departament d'Empresa i Treball. Catalunya té les competències ferroviàries transferides, per la qual cosa els serveis mínims de Rodalies els ha establert la Generalitat i no el Ministeri de Transports.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!