El director general dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha comparegut per primera vegada al Parlament per explicar la seva estratègia en seguretat. És el primer cop que qui va ser el cap del cos com a major ha comparegut i ha contestat les preguntes dels grups parlamentaris ja amb un uniforme diferent, ara el de polític, per detallar cap on vol encaminar la policia de Catalunya.
El director dels Mossos ha assegurat que Catalunya és un "país segur" tot i que el 2023 ha registrat la xifra de delictes més alta dels últims quinze anys, i ha reconegut que "el carrer s'ha complicat" amb l'augment d'armes de foc i de petits delictes. Trapero ha defensat que s'ha d'incrementar la plantilla policial per poder prevenir els delictes, més enllà de perseguir-los, apostant per tenir més agents al carrer i reforçant també l'acció de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) en el patrullatge de seguretat ciutadana, un model de col·laboració amb les comissaries del territori amb més capacitat de resposta i força. Justament avui, tal com va ha avançat ElNacional.cat, l'ARRO ha estrenat 'boina blava' i n'hem parlat amb el cap de l'ARRO a la regió Metropolitana Nord. Trapero vol disposar d’una segona capa de patrullatge a més de les unitats de seguretat ciutadana i donar més múscul a les ARRO perquè esdevinguin “un segon cercle de patrullatge per tot el territori”, també més contundent.
Trapero també ha destacat la importància de combatre la multireincidència, el tràfic de marihuana i la violència masclista, a més de reforçar la coordinació amb les forces de seguretat de l'Estat, un encàrrec rebut per part de la consellera Núria Parlon, que ha demanat en diverses ocasions que Mossos treballin braç amb braç amb les dues policies espanyoles, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
La fuita d'agents d'Investigació, sense resposta
Pel que fa a Investigació, Trapero ha acceptat que els darrers canvis del concurs general de destins han generat un forat de gairebé 400 agents de les diferents unitats d'investigació, tot i que no ha entrat a explicar els motius pels quals molts dels agents d'aquestes unitats han decidit canviar d'especialització i la remor de fons a la comissaria general. Tot i això, l'ara director general de la Policia sí que ha acceptat que cal una reformulació d'aquesta especialitat que ara lidera el comissari Ramon Chacón, cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC), també per adaptar-se a les noves modalitats de crim i donar-hi una empenta, ha dit textualment.
Per fer front a aquests canvis, ha explicat el director, també s’ha aprovat un reforç de l’estructura administrativa amb una cinquantena de funcionaris i s’està treballant per créixer en facultatius, és a dir, personal que treballa per Mossos que no són policies però formen part de l’organització. “Ha d’esdevenir en el futur una via d’entrada per les especialitats que reforcin el coneixement en les unitats investigadores, les d’atestats”, ha considerat. Així mateix, ha obert la porta a usar aquesta fórmula per donar una “oportunitat” a joves que han crescut envoltats del món virtual i que poden incorporar-se al cos per patrullar aquesta realitat.
Trapero també ha acceptat que hi ha delictes complexos de frenar i que amoïnen els Mossos. Ha afirmat que un d’aquests és la violència de gènere: “No aconseguim erradicar el que sembla ser immune a les polítiques públiques tant preventives com reactives”, ha assegurat Trapero. Per això, ha valorat positivament la posada en marxa de la nova Comissaria General de la Dona, si bé no ha donat detalls de com funcionarà i quines competències assumirà.
La defensa dels Mossos, tornarà a Interior
El director general dels Mossos ha confirmat el que va avançar al Consell de la Policia de fa quinze dies, que s’està treballant per recuperar la defensa jurídica dels Mossos en el si del Departament d’Interior, revertint els canvis que va fer l'anterior direcció del departament amb Joan Ignasi Elena al capdavant. “Entenem que tenim àmbit de millora en la protecció de l’agent de policia i que tenim l’obligació de donar empara legal a la seva protecció quan resulta lesionat”, ha explicat Trapero que ha considerat que aquesta defensa jurídica també ha de ser vista com una orientació que ajudi en el desenvolupament i millora professional dels membres del cos i un suport constant i diari a la seva activitat. “És un exercici de responsabilitat i no de corporativisme”, ha sentenciat. Fins ara la defensa dels Mossos es feia des de Presidència, com la resta de funcionaris públics.