El port de Tarragona, el segon més gran i important de Catalunya, tindrà a punt aquest mateix mes de gener la infraestructura per portar aigua fins a Barcelona. Seria una resposta a l'actual situació de sequera que viu el país, sobretot pel que fa als embassaments que depenen del sistema Ter-Llobregat, que ja estan al 16,8% de les seves reserves. La Generalitat de Catalunya preveu apujar l'actual situació de preemergència a emergència quan els embassaments baixin del 16%, fet que, probablement, succeirà la setmana que ve. Per això, la Generalitat ja prepara les infraestructures necessàries per fer front a aquesta situació. Segons ha avançat Rac1, les proves de comprovació de la canonada per portar aigua a la capital de Catalunya acabaran abans de gener.

Els resultats de prova, fins ara, han estat tots positius. L'empresa d'aigües tarragonines també ha començat els treballs per tenir a punt la seva xarxa, imprescindible per fer arribar l'aigua de l'Ebre, menys afectada per la sequera, fins a la canonada del port. Una part dels deures és la comprovació de la pressió i l'estanquitat de la canonada soterrada en domini públic del port de Tarragona i, això, ja està pràcticament acabat. Això evitarà fer una nova obra i és el que estarà feta aquest mes de gener.

D'altra banda, una altra part de la feina, que està menys avançada, és la de transvasar l'aigua de l'Ebre fins a la canonada del port de Tarragona a través d'un ramal de la xarxa municipal. L’empresa municipal d’aigües de Tarragona, Ematsa, explica que els treballs per tenir-la a punt estan en marxa.

El Govern condiciona portar aigua en vaixells

Malgrat l'actual situació de sequera, el Govern avisava el passat divendres que només portaria aigua en vaixells de Tarragona a Barcelona si això no perjudicava el sud del país. De fet, subratllaven que, tot i tenir-ho preparat, aquesta alternativa no s'activaria fins que el context sigui encara més extrem. Això sí, l'executiu descarta una interconnexió de les conques internes amb l'Ebre, conca menys afectada per la sequera. 

Amb tot, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar a principis de desembre que el seu executiu manté "permanents converses" amb el Ministeri per la Transició Ecològica per transportar, si convé, aigua amb vaixells.

El Govern va decretar a finals del passat novembre l'entrada en fase de preemergència als 202 municipis que s'abasteixen del sistema Ter-Llobregat, i que afecten a més de 6 milions de persones. En concret, les unitats d’explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat, i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental. Aleshores, els embassaments de les conques internes tenien unes reserves del 19%.

Restriccions per la sequera 

El nou canvi de fase va implicar una sèrie de noves mesures, mentre que es van mantenir les que hi havia en la fase d'excepcionalitat:

  • Reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials. 
  • Prohibició del reg de gespa, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir amb la meitat de la dotació establerta fins ara fins a un màxim de 200 m³/ha/mes, fins ara era de 450 m³ per hectàrea al mes. 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!