Els treballadors del metro de Barcelona han sortit al carrer aquest dilluns per protestar contra la gestió de la crisi de l'amiant, en una nova jornada de vaga. "Estem pitjor que fa un mes". Així ha valorat Emili Vázquez, membre del comitè de vaga del metro, la situació actual. 

"Només hem tingut una reunió", ha ressaltat i ha comentat que el seguiment de la vaga del metro ha estat del 95% durant aquest matí de dilluns. "La gent està molt conscienciada. És un tema de salut". "Hi ha molta gent d'associacions que lluiten contra l'amiant que han vingut a donar-nos suport". "Les manifestacions com aquesta són molt útils perquè els polítics es posin a parlar de l'amiant", ha recordat Vázquez.

La manifestació, que ha congregat entre 300 i 500 persones,  ha començat a la plaça Universitat i ha  acabat a la plaça Sant Jaume amb la lectura d'un manifest i uns parlaments.

A més a més, els treballadors també hi han llançat farina simulant ser amiant. 

Durant aquests, des del comitè d'empresa dels treballadors del metro han demanat la dimissió de la regidora de mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, i del el conseller delegat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Enric Cañas, per la gestió de la crisi de l'amiant. 

Des de l'Associació de Víctimes de l'Amiant han recordat que "no hi ha amiant bo i dolent" com diuen i han demanat a la Generalitat, el govern espanyol i a la UE la creació d'un fons d'indemnització.

Per altra banda, els treballadors del metro de Madrid, afectats per aquesta mateixa problemàtica i presents a la manifestació, han recordat que "ens estan matant per anar a treballar i això ho ha de pagar algú". "Hem d'ajuntar-nos i fer una lluita comuna", han ressaltat.

Durant els parlaments tant Vidal com Cañas han convidat als treballadors a l'ajuntament per tenir una reunió de 20 minuts. Així ho ha explicat la presidenta del comitè de treballadors del metro, Amada Álvarez. Aquests però s'han negat a pujar i han respost amb un "que baixin ells a fer-se la foto".

Per què fan vaga?

Els treballadors de metro de TMB van aprovar en una assemblea celebrada el passat 21 de març secundar la protesta durant aquestes dues jornades a raó de quatre hores per torn en protesta per la gestió que fa l'empresa de la crisi de l'amiant.

En l'assemblea celebrada fa dues setmanes, els treballadors també van portar a votació altres motius per secundar la vaga, com l'automatització de les portes de les estacions després del darrer servei de metro del dia, el cas d'un treballador acomiadat que TMB va recórrer la seva readmissió i la gestió de la bossa d'estiu, després que l'empresa no tornés a contractar tres treballadors.