El turisme s'ha convertit en una de les qüestions candents del debat públic a Catalunya o a les Illes Balears, territoris que reben gran quantitat de visitants al llarg de l'any, i especialment durant l'estiu, fins al punt de saturar alguns espais i infraestructures o contribuir a agreujar severament la crisi d'habitatge per la proliferació de pisos destinats al lloguer turístic. Més enllà de la defensa institucional i patronal de l'arribada de turistes pel pes econòmic que té l'activitat destinada al visitant, han proliferat també associacions veïnals i entitats de tota mena, també partits polítics, amb un discurs procliu a la regulació més estricta de l'arribada de turistes i l'aposta per un viratge del model econòmic que no sigui tan dependent de l'arribada de visitants, per reduir les conseqüències negatives que comporta. Per portar llum sobre el debat, el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha preguntat pel turisme i la darrera enquesta de l'òrgan mostra que els catalans són molt més favorables envers els turistes del que es podria pensar.
D'acord amb el sondeig del CEO presentat aquest dijous, el 74% dels catalans, és a dir, gairebé tres de cada quatre, estan d'acord en el fet que s'ha de continuar fomentant el turisme, mentre que tan sols un 22% es mostra en contra. D'igual forma, la meitat dels enquestats —el 54%— volen que la seva comarca atregui més visitants, davant d'un menor 39% que està en desacord o molt en desacord amb el creixement turístic al seu entorn.
Amb tot, el sondeig, que ha comptat amb la participació de més de 2.600 persones de tot Catalunya, també mostra aquesta creixent alarma envers les conseqüències negatives de l'estrès turístic sobre el territori: gairebé la meitat dels catalans —el 49%— pensa que el turisme limita les activitats i l'espai públic per la gent que viu aquí —davant d'un 44% que no ho creu així—, i també que ara mateix s'està arribant a un límit de la capacitat de poder absorbir el turisme que arriba —el 46% ho pensa, davant d'un 40% que no ho veu així.
En una direcció similar apuntava un sondeig de l'ajuntament de Barcelona publicat a principis d'any, que assenyalava que el 70,9% de la població de Barcelona considera que "el turisme és beneficiós per la ciutat", mentre que el 23% el veu perjudicial. L'informe 'Percepció del turisme a Barcelona 2023' del Departament d'Estudis d'Opinió de l'Oficina Municipal de Dades mostra que el 56,6% dels enquestats veu el turisme com la principal font de riquesa de la ciutat, a molta distància de qualsevol altre sector. L'informe, elaborat amb 1.859 enquestes fetes a barcelonesos a finals del 2023, també recull que 8 de cada 10 persones creu que "genera oportunitats econòmiques i de treball per a la ciutadania".
Creixents protestes contra el turisme
Seguint l'exemple de les darreres protestes a Mallorca, que han estat massives i han fet que les autoritats comencin a moure's, una vuitantena d'organitzacions socials i ecologistes de Catalunya han convocat una gran manifestació per al pròxim 6 de juliol sota el lema 'Prou! Posem límits al turisme'. Una protesta amb la qual els organitzadors —Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, No a la Copa Amèrica, Zeroport o Resistim al Gòtic— volen denunciar els estralls que genera la massificació turística a la ciutat, com l'expulsió dels veïns i els comerços de proximitat de tota la vida o els treballs precaris que genera, i pels quals es reclamen uns límits.
La convocatòria anava acompanyada d'un manifest amb arguments a favor d'un canvi de model econòmic cap a un menys dependent del turisme, pel que anomenen "decreixement" turístic, així com per a la fi de la promoció turística des de les institucions o que no hi hagi cap subvenció o exempció fiscal per al sector. També reclamen que no s'ampliïn infraestructures com el port de Barcelona o l'aeroport del Prat, així com evitar que la capital catalana aculli esdeveniments com la Copa Amèrica. El passat 8 de juny ja va haver-hi una primera marxa contra l'excés de turistes, que va recórrer el centre de Barcelona sota el lema 'Salut, terra, futur. Defensem el territori' i que van convocar organitzacions juvenils anticapitalistes i ecologistes.