Finalment, la presidència del Tribunal Superior de Justícia Catalunya (TSJC) se la disputaran tres magistrats: Mercè Caso Señal, presidenta de la secció 12 de l'Audiència de Barcelona i membre de Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JJxD); Cristina Ferrando Montalva, actual degana dels jutjats de Barcelona i membre de l’Asociación Profesional de la Magistratura (APM), conservadora i majoritària a la judicatura, i Guillem Soler Solé, titular del jutjat de Primera Instància 1 de Barcelona i membre d’Àgora Judicial. Un dels tres substituirà a l’actual president, Jesús Maria Barrientos, de l’Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV).

Tots tres candidats hauran de fer una compareixença en la comissió de qualificació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el ple de l’òrgan de governs dels jutges n’haurà de triar un. Les candidates de l’APM i de JJxD tenen un currículum similar perquè Caso i Ferrando, que ha estat magistrada d’instrucció, tenen experiència governativa en ser deganes dels jutjats de Barcelona; així que podria ser una votació renyida. Per la seva part, Soler pertany a una associació minoritària, clara defensora del català i crítica amb les resolucions del Suprem contra líders i activistes independentistes catalans.

Una sala de govern dominada per la coalició AJFV-FJI

Precisament, la sala del govern del TSJC acaba de renovar els seus set membres electes i en les eleccions ha guanyat la candidatura conjunta formada per l’Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) amb el Foro Judicial Independiente (FJI), aquest darrer molt crític amb el govern espanyol socialista. Dels 761 jutges i magistrats que conformen el cens electoral de Catalunya, han votat, un total de 446 (58,6%), segons ha informat el gabinet de premsa del TSJC, aquest dimecres.

Dels resultats obtinguts, els nous membres titulars que s’incorporaran a la sala de govern durant els pròxims 5 anys són, per ordre segons els vots obtinguts: Zita Hernández Larrañaga (AJFV-FJI), actual magistrada d’instrucció de Barcelona; Carmen Isabel Ortiz Rodríguez (AJFV-FJI); Ignasi Fernández de Senespleda (AJFV-FJI); M. Eugènia Alegret Burgués (APM), que va ser la primera dona magistrada a ocupar  la presidència del TSJC; Juan León Reina (AJFV-FJI); Joaquim Abella Ribas, en la categoria de jutge (AJFV- FJI), i Luis Rodríguez Vega (AMP). A més, s'han escollit  set magistrats suplents, la majoria dels quals també de la coalició AJFV -FJI.

Procediment aturat?

Així, el futur president o presidenta del TSJC no tindrà majoria de la seva formació a la sala de govern, que gestiona els recursos dels jutjats a Catalunya, i resolt queixes presentades vers els jutges.

Paral·lelament, el Poder Judicial ha de resoldre si suspèn el procés de selecció, tal com va demanar el magistrat Guillem Soler en considerar que “hi havia deficiències”.

 

A la foto principal, la degana dels jutjats de Barcelona, Cristina Ferrando. / Foto: ACN/ Arxiu

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!