Sorpresa a Torredembarra, al Tarragonès, per l'aparició de tres porcs senglars passejant tranquil·lament pel passeig marítim. A plena llum del dia i al costat de la platja, els animals han sorprès a tots els veïns de la zona que es preparaven per anar a la platja. La presència de senglar en entorns urbans són cada cop més habituals, ja que han perdut la por a les persones, i fins i tot a la circulació de vehicles. Els animals van estar a prop fins i tot d'entrar a l'aigua de la platja.
Un día mes per Torredembarra... pic.twitter.com/cGLFA91DGI
— Pau🚐 (@pmm_95) July 16, 2024
La incursió dels senglars a la zona urbana s'està convertint en una imatge normal a Tarragona, fa només uns dies, segons va explicar el Diari Més, també es van poder veure tres senglars passejant pel Camí Vell Pobla de Montornès. A més, el Diari de Tarragona detalla que va unes setmanes també es va veure un exemplar caminant per la plaça Catalunya del municipi.
Senglars i accidents
La presència de senglars en entorns urbans és una imatge habitual a moltes zones de Catalunya, i en algunes ocasions, posen en perill la seguretat de la població. A les carreteres gironines, els accidents de trànsit provocats per la irrupció de fauna cinegètica a la calçada representen el 39% del total d'accidents. Això segons dades dels Mossos d'Esquadra del 2023, quan se'n van registrar 1.307 dels 3.389 totals. De mitjana, el 2023 se'n van produir més de tres i mig cada dia i aquesta tipologia d'accidents va augmentar un 7% respecte de l'any anterior. Les carreteres que més n'acumulen són l'N-260, que uneix Puigcerdà amb Portbou (Alt Empordà) i la C-63, de Sant Esteve d'en Bas (Garrotxa) a Lloret de Mar (Selva). El cap de l'Àrea Regional de Trànsit de Girona, Joan Costa, explica que tot i que els animals solen travessar carreteres comarcals pròximes al bosc, també ho fan a vies com l'AP-7. Segons dades facilitades per l'Àrea Regional de Trànsit de Girona dels Mossos d'Esquadra, l'any passat els accidents amb fauna salvatge implicada van augmentar un 7% respecte a l'any anterior. En concret, es va passar dels 1.219 del 2022, als 1.307 accidents el 2023.
En paral·lel, les poblacions de senglar i els incidents a la via pública s'han reduït als municipis de Collserola durant aquest hivern. La densitat s'ha situat en 8,2 animals per quilòmetre quadrat, menys de la meitat de fa dos anys, segons el Departament d'Acció Climàtica. Aquesta baixada s'explica en part per les actuacions de control però també pels efectes de la sequera, que ha reduït la vegetació i l'aigua disponible per als animals. S'han caçat i capturat 594 exemplars durant la temporada 2023-2024 —965 l'any anterior—. La major part dels capturats, en ambients forestals, 87 en batuda i 305 amb aguaits nocturns. La reducció de les captures ha estat sobretot a les zones urbanes on van ser 202 exemplars, un terç del total del 2022.