Les unitats de la capçalera del Ter, la capçalera del Llobregat i la zona del Llobregat mig han millorat de fase al pla de sequera, fet que implica una reducció de les restriccions, després de quatre mesos de creixement continuat de les reserves d'aigua, que ja s'ha estancat. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, després de la reunió del Consell Executiu i de la Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS). Aquesta comissió ha acordat que la capçalera del Llobregat passi de fase d'alerta a prealerta, i les altres dues zones esmentades d'excepcionalitat a alerta. Des del passat 9 de març, quan els embassaments de les conques internes van batre el rècord mínim històric del 14,33% de la seva capacitat, les reserves han anat creixent fins a arribar al pic el 27 de juny passat, quan es va assolir el 37,1 %, i des de llavors han començat a decaure lleument fins a situar-se en el 35,19 %.
Plaja ha deixat clar que, malgrat la millora de fases, "la sequera hidrològica no està superada", per la qual cosa cal mantenir un "consum responsable". Ha indicat que, després d'un creixement de les reserves des de principis de març gràcies a les pluges, hi haurà un "descens generalitzat" de les reserves aquest estiu perquè és una època d'escassetat de pluges i augmenta el consum d'aigua. En tot cas, Plaja ha indicat que, si es donessin les pitjors previsions i no plogués gens a la tardor, no caldria implementar noves restriccions fins a finals d'aquest any o principis del 2025.
Aquests canvis seran efectius la setmana que ve quan ho publiqui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), i hi haurà, per ordre de menys a més greu, 13 municipis en situació de normalitat (35.007 habitants), 75 en prealerta (800.555 habitants), 327 en alerta (6 milions d'habitants del sistema Ter-Llobregat), 198 en excepcionalitat (398.981 ciutadans) i encara 17 municipis en emergència I (151.516 habitants). Pel que fa a les zones definides en el Pla de Sequera (18), dues segueixen en normalitat (Banyoles i aqüífer de Tarragona); dues en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona i capçalera del Llobregat); sis en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Ter, Llobregat mitja, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat, embassaments del sistema Ter Llobregat); sis en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià Muga i Carme Capellades, Empordà, Prades Llaberia i Serralada Transversal); dues en emergència (Darnius Boadella i Riudecanyes, a més dels municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines). La resta d’àrees definides en el Pla de sequera es mantenen en la mateixa situació.