El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha dictat una sentència desfavorable contra l'estat espanyol, a qui condemna per no investigar l'actuació policial després de la manifestació 'Envolta el Congrés' a Madrid el 2012.

Segons la sentència, els fets derivats del 29 de setembre de 2012 constitueixen una violació de l'article 3 del Conveni de Drets Humans en el seu aspecte processal, que contempla la prohibició de la tortura. La falta d’investigació per part dels tribunals espanyols i la impossibilitat de trobar als policies implicats, que no anaven identificats, ha estat clau en la decisió. 

El Constitucional no va investigar les acusacions

La demandant, que va participar en les protestes, va acusar la policia de desallotjar a la força i de manera humiliant a ella i altres manifestants que es resguardaven dels aldarulls en un bar pròxim al Congrés espanyol.

El jutjat d'instrucció de Madrid va tancar la investigació per falta de proves. Després de diversos recursos, el Tribunal Constitucional es va negar a investigar l'actuació policial per considerar que no hi havia cap violació dels drets fonamentals. El TEDH ha contradit aquesta decisió per unanimitat, declarant que la manca d'actuació del Constitucional suposa "una violació de la branca processal de l'article 3 del Conveni", i atorgant a la demandant una compensació de 1.000 euros pels danys morals soferts.

Precedent per l'1-O i la llibertat d'expressió

En definitiva, aquesta sentència consolida la prevalença de la llibertat d'expressió (protegida per l'Article 10 del Conveni) per sobre de l'actuació policial pel 'manteniment de l'ordre'. A causa dels fets que envolten les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél, aquesta sentència planteja un panorama optimista per la resolució dels casos sobre la llibertat d'expressió a l'estat espanyol.

A més, el fet que l'estat hagi estat condemnat per la manca d'investigació sobre les irregularitats en les intervencions policials podria establir un precedent per a la resolució de casos similars, com els que denuncien la violència desmesurada de la policia en la jornada del referèndum de l'1 d'octubre del 2017i que també arribaran als tribunals europeus.

Aquestes denúncies, que en molts casos han estat arxivades o no investigades pels tribunals espanyols, ara comptarien amb la jurisprudència que estableix aquest cas, demostrant la tendència de la justícia espanyola a protegir l'actuació de la policia, fins i tot quan això suposa la violació de drets fonamentals.

 

Foto principal: actuació policial contra els manifestants de 'Rodea al Congres' a Madrid, 2012 / Efe