Les prostitutes tenen dret a sindicar-se. Així ho ha determinat el Tribunal Suprem, que ha estimat el recurs del Sindicat Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS) contra la sentència de l'Audiència Nacional que va anul·lar els seus estatuts. La sala social del Suprem anul·la la sentència de l'Audiència i, posant èmfasi en el fet que determinar la legalitat o no d'aquesta activitat és competència del poder legislatiu, assegura que les prostitutes "gaudeixen del dret fonamental a la llibertat sindical i tenen dret a sindicar-se". Això si, recorden que "dins de l'àmbit funcional dels estatuts no tenen cabuda les relacions laborals que tinguin per objecte la prostitució per compte d'altri".

Així, l'alt tribunal sosté que l'estatut d'un sindicat no pot incloure a aquelles dones que exerceixin la prostitució treballant per a tercers, és a dir per a proxenetes. La sentència completa de la sala social, que ha dictat la resolució en ple, desestima la demanda que van interposar en primer lloc la Comissió per a la Recerca de Maltractaments a Dones i la Plataforma 8-M de Sevilla, a les quals es va adherir la fiscalia.

Contracte de feina vàlid

L'Audiència Nacional va argumentar que l'àmbit d'actuació d'un sindicat no podia incloure activitats que no poden ser objecte d'un contracte de feina vàlid, en aquest cas la prostitució per compte d'altri, ja que "suposaria donar caràcter laboral a una relació contractual amb objecte il·lícit i admetre que el proxenetisme és una activitat lícita". El Suprem, per contra, considera que cal limitar-se a analitzar els estatuts sense entrar en l'examen de la legalitat de l'activitat, que és una tasca que correspon al legislador.

Argumenten els magistrats del Suprem que el debat sobre la legalitat, tolerància o penalització de la prostitució per compte d'altri és "aliè a aquest litigi" quan, a més, "la mateixa no apareix contemplada als estatuts" i recorda que, segons la legislació estatal, "un contracte de treball que tingui com a objecte la prostitució per compte d'altri, s'ha de reputar nul". En els pròxims dies el Suprem facilitarà el contingut íntegre de la sentència.

Creat fa quatre anys

La creació del sindicat OTRAS  va derivar l'agost del 2018 en una crisi dins del Ministeri de Treball, dirigit llavors per Magdalena Valerio, que es va mostrar contrària a la iniciativa i va comprometre's a revocar la formació del sindicat. Fins i tot es va pronunciar en contra el president espanyol Pedro Sánchez. La creació d'OTRAS va ser durament contestada des del feminisme. Hi va haver nombroses manifestacions i més de 350 feministes del món de la cultura, el dret i la universitat van signar un manifest demandant la il·legalització del sindicat.

 

Imatge principal, la seu del Tribunal Suprem / Efe