Una data important. El Tribunal Suprem ha fixat pel pròxim 15 de novembre a les 10 del matí la vista que celebrarà per revisar els recursos presentats contra la sentència de l'Audiència Nacional que va condemnar Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Said ben Iazza de pertànyer a grup terrorista, però no dels 16 assassinats que un grup de joves de Ripoll radicalitzat va provocar a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost de 2017, com reclama un grup de víctimes. Els tres acusats i víctimes del 17-A, com Javier Martínez —pare del Xavi, el nen de 3 anys mort a la Rambla— i representat pels advocats Jaume Alonso-Cuevillas i Agustí Carles, han presentat recurs contra la resolució. La interlocutòria, avançada per elMón i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, s'ha fet pública aquest dijous. El magistrat Manuel Marchena presidirà la sala penal que analitzarà els recursos.
En la sentència, del maig de 2021, l'Audiència Nacional va imposar 53 anys i sis mesos de presó a Mohamed Houli Chemlal i 46 a Driss Oukabir per delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit així com fabricació de substàncies o aparells explosius i inflamables de caràcter terrorista; i estralls en temptativa de caràcter terrorista en concurs amb 29 delictes de lesions per imprudència greu. A més, va condemnar Saïd ben Iazza, a 8 anys de presó pel delicte de col·laboració amb organització terrorista i li va imposar, a més, la inhabilitació absoluta i especial, així com la prohibició d'apropar-se a Alcanar durant cinc anys des que compleixi la pena de presó.
Set recursos
En la interlocutòria, s'informa que el tribunal que analitzarà els recursos serà format pels magistrats: Manuel Marchena, president, Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral, Andrés Palomo i Javier Hernández. A més, s'hi detalla que les recurrents són 7: els 3 acusats, 5 agents dels Mossos d'Esquadra, representats per dos advocats diferents, Javier Martínez i Sílvia Mompart.
En el recurs, els advocats de Martínez validen el relat de fets provats de la sentència i es feliciten que la sala, presidia per Félix Alfonso Guevara, hagi admès com a víctimes del terrorisme totes les víctimes de tots els escenaris dels atemptats. En concret, demanen que es resolgui sobre si Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemlal han de ser condemnats pels assassinats.
Expulsió denegada
Precisament, l'Audiència Nacional va denegar, el maig passat, la sorprenent petició del Ministeri de l’Interior per expulsar Said Ben Iazza de l'Estat espanyol. El 25 d'abril es va demanar l'expulsió del condemnat del país en el marc d'un expedient sancionador incoat contra ell per la Secretaria d'Estat de Seguretat com a participant en activitats contràries a la seguretat nacional. Tant la Fiscalia, com les acusacions com la seva defensa es van oposar a l'expulsió. El tribunal va resoldre que com la sentència encara no és ferma, "l'eventual sanció administrativa d'expulsió no podria ser executada".