Un equip d'astrònoms europeus i estatunidencs han trobat indicis de vida al planeta Venus. Així ho asseguren en l'estudi publicat aquesta tarda a la prestigiosa revista Nature Astronomy, on asseguren haver detectat un gas a l'atmosfera del planeta (gas fosfina PH 3) que podria estar produït a partir de la presència de vida.
Venus, que és el planeta més proper a la Terra, està cobert de núvols densos formats per àcids com l'àcid sulfúric. A més, l'estudi demostra ara que també hi ha presència de gas fosfina, un gas que es troba en el nostre planeta produït a partir de la presència de vida.
"El PH 3 (a Venus) podria tenir l'origen en una energia fotoquímica o geoquímica desconeguda o, per analogia amb la producció biològica de PH 3 a la Terra, a partir de la presència de vida", expliquen en l'article publicat aquest dilluns. La hipòtesi de la vida a Venus és la que té més força, ja que la quantitat d'aquest gas detectat a Venus és 10.000 vegades més alta de la que es podia produir per mètodes no biològics.
Les condicions a Venus, el planeta més proper a la Terra
L'atmosfera de Venus és molt més densa i calenta que a la Terra, amb una temperatura a la superfície del planeta de 467 °C i una pressió de 93 bar. Tot i que a la superfície del planeta hi ha unes condicions molt hostils per albergar-hi vida, l'estudi publicat aquest dilluns dona força a unes teories científiques que ja existeixen —com a mínim— des dels anys seixanta: la possible vida extraterrestre als núvols de Venus.
El popular astrofísic Carl Sagan i el biofísic Harold Morowitz ja van publicar el 1967 a la mateixa revista científica que les condicions als núvols més alts del planeta són més similars a la Terra i podrien acollir vida. Segons asseguren en l'article, l'aigua, el diòxid de carboni i la llum solar, requisits per a la fotosíntesi, abunden prop dels núvols, formats en part per cristalls de gel. "No és difícil imaginar una biologia autòctona en els núvols de Venus", asseguren.
Els telescopis que han observat la vida a Venus
Les observacions del telescopi James Clerk Maxwell i del Gran telescopi al desert d'Atacama (Xile) el 2017 i 2019 han permès al grup de científics fer la troballa, que obre un camí a la possibilitat de trobar vida fora del planeta Terra.
Imatge principal: el satèl·lit Solar Orbiter de l'Agència Espacial Europea orbitant Venus. / ESA