Les nits de Sant Joan són una festa plena de llum, música i, sobretot, petards. Però per a moltes mascotes, especialment els gossos, aquesta celebració pot convertir-se en una experiència aterridora. Els sons forts i inesperats poden provocar ansietat i estrès en els nostres amics de quatre potes. Per a ajudar que els teus gossos passin una revetlla més fàcil, des d'ElNacional.cat, hem parlat amb Laura Saiz, directora d'Educanimals, per a oferir-te 8 trucs per ajudar a mantenir la calma del teu gos durant la revetlla de Sant Joan.

🔥 Nit de Sant Joan 2024 a Barcelona: plans, festes i fogueres per celebrar la revetlla
 

🚊 Horaris de metro i transport públic de Barcelona per Sant Joan 2024
 

Trucs per a passar Sant Joan amb gossos i evitar que pateixin

1. Com preparar el teu gos les setmanes prèvies

Aquest truc segurament no et servirà per a Sant Joan 2024 perquè la revetlla ja és a tocar. Però pren nota per provar-ho l'any que ve. "Una bona forma d'acostumar el teu gos al soroll fort dels petards consisteix en, durant les setmanes prèvies, fer simulacres", explica la directora de la veterinària Educanimals, Laura Saiz. "Per exemple, posa vídeos de Youtube de focs artificials. Comença amb sorolls suaus amb volum baix. I, a poc a poc, si notes que la teva mascota s'hi està acostumant, apuja el volum i la intensitat dels vídeos fins que el soroll sigui semblant al d'una revetlla". És un procés molt efectiu, però cal que tinguis paciència: el teu gos no canviarà d'actitud de la nit al dia, sinó que trigarà bastants dies a acostumar-se. Això no obstant, el resultat valdrà molt la pena.

2. És bo medicar el teu gos?

La medicació es tracta d'una de les primeres alternatives i de les més fàcils en què pensem, tot i que la menys natural per al nostre gos. És molt important recórrer a medicació per a la por sempre que sigui amb les pautes d'un veterinari que les recomani i recepti, mai guiant-nos per informació no oficial. El més habitual és provar la medicina abans de la revetlla de Sant Joan per veure com reacciona la nostra mascota i poder decidir quin fàrmac és el més recomanat en el nostre cas, sigui un sedant, un calmant, o un altre tipus, que haurem de pactar amb el nostre veterinari. "Recomano 100% medicar els gossos que entren en estat de pànic, perquè al final aquests esglais poden afectar negativament la seva salut. Sempre amb assessorament professional, però", indica la doctora Saiz.

3. Com preparar la casa per ajudar al teu gos

Abans que comenci la nit de Sant Joan, pots condicionar casa teva per ajudar la teva mascota a pair millor el moment. Per exemple, abans que comencin els petards forts, tanca finestres i abaixa persianes per mitigar els sorolls tot el possible. També pots posar música o la tele amb el volum alt per distreure l'animal. Si és possible, Laura Saiz recomana crear una zona de seguretat: "Intenta crear una zona tranquil·la a casa, un racó amagat on el gos se senti resguardat. Per exemple, hi ha mascotes que els agrada estar dins de la seva gàbia de transport. Deixa-hi aigua, menjar, joguines...". Assegura't també de deixar obertes totes les portes dins de casa per deixar al teu gos moltes vies per fugir en cas que entri en pànic. Deixa els armaris oberts per si vol entrar i amagar-se. Amb aquests petits gestos, l'ajudaràs més del que penses.

4. Com parlar al teu gos quan s'espanta pels petards

Encara que estigui medicat o hagis abaixat les persianes, hi ha moltes possibilitats que el teu gos s'espanti pels petards de Sant Joan. Si això passa, la doctora Saiz recomana intentar tranquil·litzar la mascota amb una actitud positiva. "És important no parlar al gos amb veu autoritària perquè la seva por és una reacció que no controla", explica la veterinària. "Tampoc s'ha de transmetre neguit o preocupació: el teu gos pot notar que tu també estàs nerviós i llavors serà pitjor perquè contagies les teves emocions. La clau és dir coses positives i despreocupades com 'Ei, no passa res, company! Jo soc aquí amb tu!'". Pensa en com t'agradaria que et calmessin a tu en una situació d'estrès i intenta fer el mateix amb la teva mascota.

5. Pla B: Operació Distracció

Els gossos no són robots. Són éssers vius amb comportaments difícils de preveure. Si a la teva mascota no li funciona la tàctica anterior i es posa pitjor, llavors és el moment del Pla B: convertir el soroll fort dels petards en una cosa bona. Com fer-ho? Pren nota. Quan comencin els sorolls forts dels petards i sentis que torna a posar-se ansiós, treu la seva joguina preferida, dona-li algunes de les seves llaminadures preferides o juga una mica amb ell. Aquí hi ha dos objectius, i si es compleix només un, ja podem considerar-ho un èxit: el primer objectiu és que el gos s'ho estigui passant tan bé que s'oblidi dels petards, i el segon objectiu és ensenyar-li que els sorolls no són una cosa dolenta, tot el contrari. Si surt bé aquesta operació, cada vegada s'anirà calmant més i més.

6. Què fer si el teu gos et demana o necessita sortir a passejar

Encara que hagis estat previsor i hagis tret a passejar la teva mascota ben d'hora per prevenir que s'espanti amb els petards del carrer, és molt possible que necessiti sortir fora en plena revetlla. Què fer llavors? Si tens experiència de revetlles d'anys anteriors, sortiu a passejar a les hores més tranquil·les. Tingues en compte que els moments més intensos de la nit de Sant Joan són al començament de la revetlla i cap a les 23 h i 00 h. Però és possible que al teu barri els costums dels veïns siguin diferents. Encara que surtis amb el teu gos a una hora tranquil·la, feu un passeig curt i a prop de casa. Així, si la situació amb els petards es descontrola, podeu tornar en un no res. Ah, i recorda que el teu gos ha d'anar ben lligat, encara que en altres ocasions vagi per lliure. Sempre existeix el risc que un tro inesperat l'espanti i s'escapi de la teva vista.

7. Estigues sempre al costat del teu gos

Una regla d'or en aquest cas és mai, mai, mai deixar el teu gos sol a casa. Quan l'animal es posi nerviós, la seva primera reacció segurament serà buscar una persona de confiança per refugiar-s'hi. Si a la revetlla de Sant Joan es troba tot sol, es posarà encara més nerviós. Els cans, en estat d'ansietat màxima, acostumen a mossegar tot el que trobin per intentar calmar-se. Així que, quan tornis a casa, tindràs dues males notícies: la teva mascota estressada i una senyora destrossa per tota la llar. Evita fer plans fora de casa, sobretot si la teva mascota és molt jove. Si no pots cancel·lar els plans de sortida per força major, intenta endur-te l'animal amb tu o bé considera una guarderia per a animals.

8. Evita tot el possible la tècnica d'inundació d'estímuls

Et sona la tècnica d'inundació d'estímuls? Consisteix a exposar el teu gos de forma directa i massiva a l'estímul que causa la seva conducta inadequada. La idea és que la mascota s'acabi acostumant a la situació i a poc a poc es comporti. Dins del context de Sant Joan, la idea seria o bé tirar un munt de petards a prop del gos o bé treure'l a passejar en un moment intens de la revetlla. La veterinària Laura Saiz alerta en conversa amb ElNacional.cat que aquesta tècnica és del tot contraproduent: de fet, en els pitjors dels casos, el teu gos es pot quedar paralitzat de la por durant tota la nit i quedar traumatitzat per tota la vida.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!