Els bitllets d’euro porten moltes mesures de seguretat per evitar que es puguin falsificar. Tot i això, els Mossos d’Esquadra han pogut confirmar que els falsificadors, els que fabriquen moneda falsa aquí a Catalunya o els que importen bitllets de l’exterior, han pogut gairebé imitar totes aquestes mesures per complicar, cada cop més, la detecció de bitllets fraudulents. El sergent cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) ha donat els trucs per intentar evitar que els delinqüents ens colin bitllets falsos. En aquesta entrevista a ElNacional.cat el sergent també ha explicat d’on surten els bitllets falsos que corren per Catalunya, que cada cop són de més qualitat, que també hi ha moltes monedes d’euro falses que es fabriquen aquí amb peces que arriben de la Xina i quines són les penes a les quals s’enfronten els falsificadors i aquelles persones que quan reben un bitllet fals l’intenten tornar a colar per evitar perdre els diners. 

Els bitllets falsificats que més corren per Catalunya són els que tenen un valor facial de 20 i 50 euros. Són bitllets que permeten, si són col·locats, interessants guanys, i són prou habituals per a evitar grans mesures de seguretat dels establiments que els roben, com sí que farien per confirmar que són reals bitllets de més valor com els de 100, 200 o 500 euros. Els bitllets de 500, que també se’n falsifiquen, i de molta qualitat a Catalunya, es fan servir per operacions de narcotràfic, per fer canvis en grans moviments foscos de diners o per colar-los en botigues de luxe.

Els trucs per detectar bitllets falsos

El sergent explica en aquesta entrevista a ElNacional.cat quins són els trucs més útils per descobrir si un bitllet és fals o no. Les mesures de seguretat varien segons la sèrie del bitllet, la A -antiga- i l’Europa, l’actual, però cada cop els falsificadors aconsegueixen imitar-ne la majoria. “Ho fan molt bé”, assegura el sergent. Els falsificadors han pogut copiar el tacte dels bitllets, han pogut falsificar els hologrames i també les marques d’aigua que incorporen els bitllets, però hi ha un element de seguretat que encara no han pogut imitar: la tinta òpticament variable.

 

Comprovar aquesta tinta pot ser clau, ara per ara, fins que els falsificadors millorin la seva tècnica, per detectar bitllets falsos. Aquesta tinta es fa servir per a la zona on hi ha un 50 o un 20, segons el bitllet, i els falsificadors encara no han pogut imitar el comportament de la tinta, que varia segons la llum i la posició del paper moneda, fent moure una línia de seguretat, com es veu a la perfecció en el vídeo del reportatge amb el cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) dels Mossos d’Esquadra. “És la mesura estrella”, assegura el sergent, per detectar bitllets falsos. 

El retolador fluorescent que fan servir algunes botigues, que no guixa sobre bitllets de veritat, pot servir en còpies molt rudimentàries, però els falsificadors també s’hi han adaptat. O fan servir paper amb fibra de cotó o impregnen els bitllets amb una laca per evitar que el retolador pinti i donar versemblança a la falsificació.

Penes de 8 a 12 anys de presó

L’il·lícit negoci de la falsificació de monedes i bitllets pot ser llaminer, però és un dels delictes més antics que es coneixen: sempre el poder ha buscat castigar, des de l’antiga Roma, aquells que gosaven falsificar monedes per enriquir-se. Actualment, el Codi Penal espanyol castiga amb penes de presó de 8 a 12 anys el delicte de falsificació de moneda. Una pena que podria augmentar encara més si es pot provar l’agreujant d’exportació o importació de moneda falsa a l’estranger. El sergent cap de la Unitat explica que molts cops, per la facilitat de comprar bitllets falsos per internet pagant amb criptomonedes, detecten persones que no tenen antecedents i que cometen el seu primer delicte en la falsificació de moneda i acaben, com a mínim, vuit anys a la presó.

 

Falsificación de monedas y billetes mossos d'esquadra - JOAN MATEU PARRA El sergent cap de la UCFM, amb bitllets falsos, a Egara, a Sabadell / Foto: Joan Mateu Parra

En el cas de fer córrer un bitllet fals, sabent-ho, també s’incorre en un delicte de falsificació de moneda. Si no supera els 400 euros, serà considerat lleu, però igualment delicte. El sergent avisa que cal sempre verificar els bitllets que generen dubtes, i en el cas que no es pugui aclarir, trucar a la policia per tal que facin les comprovacions amb el client. En el cas d’haver-lo detectat i no poder saber qui l’ha entregat, la policia avisa que cal presentar denúncia a la comissaria. Es perdrà l’import del bitllet, però els investigadors podran estirar el fil per intentar desmantellar la banda que es dedica a la falsificació

 

Foto principal: El cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda, d'esquena / Joan Mateu Parra