Arxivament a mitges. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la querella contra l’exconsellera de Salut i actual diputada d’ERC Alba Verges presentada per sindicats policials, i amb el vistiplau de la fiscalia, per suposadament haver endarrerit la vacunació contra la covid-19 als membres de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola a Catalunya.  Per l’alt tribunal català, “ni la prevalent posició de Vergés en l’estructura jeràrquica del Departament de Salut ni l’objectiva constatació d’una infracció de deure legal poden ser suficient per iniciar un procés penal” si no hi ha cap constatació d’una actuació concreta de l'exconsellera, i com no es detalla cap, arxiva la investigació. Amb tot, el TSJC deriva als jutjats de Barcelona la investigació “per esclarir suficientment de qui va partir la decisió de deixar de vacunar o de fer-ho més lentament als integrants dels cossos policials de l’estat, enfront de la vacunació dels Mossos i de les policies locals a Catalunya”, i si va haver-hi responsabilitat penal. Aquí cita  l’actuació del llavors director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella,  inclòs en la querella i del qual s’indica que va ser qui va interactuar amb responsables de les forces i cossos de seguretat per coordinar la vacunació.

Inicialment, la querella de distints sindicats de la Guàrdia Civil, que ara haurà d’investigar un jutjat de Barcelona,  acusava els màxims responsables del Departament de Salut dels delictes d’infracció del deure d’actuar, prevaricació administrativa, d’un delicte contra els drets dels  treballadors i  contra els drets fonamentals. El gener passat, la Fiscalia Superior de Catalunya demanava al TSJC que admetés a tràmit la querella que va interposar l’associació Unión de Oficiales de la Guàrdia Civil contra la llavors consellera de Salut Alba Vergés, per la seva “inactivitat” en el procés de vacunació contra la covid-19 dels agents d’aquest cos armat i de la policia espanyola. La fiscalia, però, no només demana que s’investigui Vergés  i Adrià Comella, llavors director del Servei Català de Salut,  com sol·licita la Guàrdia Civil, sinó també “les altres persones que en les dates exercien responsabilitats”, i escriu el nom de l’actual conseller de Salut, Josep MªArgimon, que llavors era  secretari de Salut Pública.

 

Responsabilitats

En l’escrit, el fiscal José Joaquin Pérez de Gregorio exposava que la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC ja va dictar una sentència el 3 de desembre passat en què donava per provat “la inactivitat, endarreriment o falta d’iniciativa per part del Departament de Salut, a l’hora de complir el pla de vacunació covid-19 amb relació als membres de les forces i cossos de seguretat de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional destinats a Catalunya”. La inactivitat -indica- va ser entre finals del mes de febrer i finals d’abril de 2021, i que la inactivitat es va aturar el 27 d’abril quan el TSJC va ordenar la vacunació dels agents.

En la resolució del TSJC, comunicada avui, el tribunal -format pels magistrats Jesús M. Barrientos, Eugènia Alegret i Carlos Ramos- no comparteixen el raonament de la fiscalia i exposen els principis  en l’àmbit penal que exigeix la jurisprudència del Tribunal Suprem, i fan referència a resolucions del 2020 sobre la responsabilitat d’autoritats vers el control de la covid-19. En concret,  el Suprem exposava que se li demanava prescindir d’un dels principis sense el qual el dret penal es converteix “en un perillós instrument totalitari”, que és “el principi de culpabilitat pel fet propi”, ja que -indica- "la responsabilitat penal és estrictament personal i qualsevol judici d’autoria exigeix que la persona a qui s’atribueix una  responsabilitat hagi executat alguna acció, que pugui ser qualificada de delictiva".

El TSJC comparteix aquest raonament i exposa que és el mateix que succeeix en el cas de Vergés, en el que els querellats estan integrats en una estructura administrativa jerarquitzada, que  no eximeix que s’acrediti un judici d’autoria, i sense que sigui suficient dir que  “no podia ignorar” el que va passar.