Torna l’enrenou jurídic a la Cambra de Comerç de Barcelona per les eleccions celebrades el 13 de maig del 2019, que va guanyar la candidatura independentista Eines de País. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat aquest dimecres la nul·litat del decret del Govern que regula els últims comicis a les 7 cambres de comerç catalanes en no admetre a tràmit un recurs del Govern al·legant que el document va ometre la participació ciutadana en el moment d'elaborar-se la norma. La nul·litat d'aquest decret podria portar a la suspensió de les eleccions, però fonts de la Cambra de Barcelona han afirmat a ElNacional.cat que de moment no han rebut cap resolució i que les conseqüències que se’n deriven “no és la suspensió de les eleccions”, sinó el decret 175/2018 del Departament d’Empresa, en el qual es convocaven les eleccions. Han afegit que, per tant, avui se celebrarà el ple de la Cambra de Barcelona tal com estava previst. En aquest ple, la Cambra, té previst votar una declaració de suport al consell per la República, entre altres mesures.
En la resolució, el TSJC confirma la sentència emesa el 13 de març de 2020 per la sala contenciosa administrativa, que va estimar el recurs contenciós interposat per l'empresa Staff Pavillion, vinculada al president de l'Associació de Franquiciadors, contra el Departament d'Empresa. Aquesta sentència sosté que la Generalitat va ometre el tràmit de la participació ciutadana quan va elaborar la norma, que data de juliol del 2018, i va considerar que els motius d'urgència que al·legava l'administració catalana no són acceptables.
Aquesta nova sentència del TSJC contra les eleccions del 2019 arriba poques hores abans de celebrar-se un dels plens més polèmics de la Cambra de Barcelona dels últims anys. En el ple d’aquest mateix dimecres, el plenari ha de votar una declaració a favor del Consell per la República un canvi d’escut i una modificació dels estatuts per limitar a dos les cadires de plata, és a dir aquells escons del plenari que s’aconsegueixen a canvi de pagar una quantitat de diners. Pel que fa a la declaració de suport al Consell per la República, el text que se sotmetrà a votació advoca per la necessitat que Catalunya tingui una “política econòmica valenta” que posi el teixit productiu català al centre i més després de la constatació de la falta d’inversions a Catalunya per part de l’Estat. A més, el text defensa que la corporació reivindicarà la independència de Catalunya perquè “la millor política econòmica” per a Catalunya és la de comptar amb un Estat propi “que permeti que Catalunya i el seu teixit empresarial es trobin entre les economies més desenvolupades d'Europa”.
Pel que fa al canvi d’escut, la proposta del govern de la corporació es basa en una versió més antiga de l’escut de la Llotja de Mar forçant la desaparició de la corona borbònica, fet que lliga amb la declaració de suport al Consell per la República. L’actual escut de la Cambra va ser dissenyat l’any 1758 per Francesc Tremulles. Pel que fa al canvi d'estatuts, la intenció és reduir vol reduir al mínim les "cadires de plata" i passar d'un màxim de 14 actuals a un màxim de dos. La proposta és que aquestes cadires de plata es canviaran per la figura de socis institucionals que continuarien pagant, i a canvi podrien participar en comissions o grups de treball. Però aquests socis institucionals no tindrien vot, perquè no formarien part del ple. La intenció de Roca és que les eleccions, previstes en principi per a maig del 2023, se celebrin ja amb el nou sistema.