La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt declarar-se “no competent” per resoldre el cas de l’eutanàsia d’una noia de 23 anys, que un jutjat contenciós de Barcelona va aturar de forma cautelar a l’agost, segons una resolució comunicada pel gabinet de premsa del TSJC aquest dimecres a la tarda. La Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, integrada per especialistes mèdics i juristes, havia avalat la petició d'eutanàsia efectuada per aquesta jove, ​​que pateix trastorns psiquiàtrics i té reconeguda una discapacitat del 74%, ja que pateix una lesió medul·lar greu, motiu pel qual ha d'estar a una cadira de rodes. El seu pare, amb  el suport d’Abogados Cristianos, va aconseguir que s’aturés de forma cautelar un dia abans que s'executés, i després  es va aturar per resoldre la competència judicial.

Ara, el TSJC, en la resolució, indica que no és competent perquè la Comissió  de Garantia no és un organisme  de la Generalitat, sinó que actua “amb plena independència", és a dir és "una autoritat independent autonòmica", i, per tant, considera que no és de la seva competència i retorna el cas al titular del jutjat contenciós 12 de Barcelona perquè resolgui si confirma o no l'aturada d'aquesta mort assistida, tal com permet la llei de 2021. Si hi ha recurs contra aquesta resolució, llavors sí que és competent el TSJC.

 

Dos casos aturats als jutjats

Aquest posicionament del TSJC també serveix per a un segon cas, el d'un home que va demanar l'eutanàsia i s'ha aturat a un altre jutjat contenciós de Barcelona, a petició de familiars.

En el cas de la noia, el titular del contenciós 12 va ratificar l'aturada de la mort assistida, amb el suport de la Fiscalia, i en una interlocutòria va subratllar que no considera "que concorri un patiment greu, crònic i impossibilitant que, com descriu la llei, és la situació que fa referència a limitacions que incideixen directament sobre l'autonomia física i activitats de la vida diària". 

En la resolució, els tres magistrats la secció 3a de la sala contenciosa administrativa del TSJC, exposen que malgrat que altres Tribunals Superiors de Justícia d'altres comunitats s'hagin declarat competents per resoldre un recurs contra la Comissió de Garanties, el cert -sostenen- és que la llei de l'Eutanàsia no precisa quin tribunal ha de ser el competent en aquests casos. Per això,  hi afegeixen que interpreten la normativa  general de l'àmbit contenciós en el qual el TSJC és competent contra l'administració catalana, com pot ser un departament, però no un organisme autònom, del qual la competència és un jutjat contenciós en primera instància. El tribunal  no es pronuncia sobre la situació de la noia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!