Un reclam, al final, acceptat. La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat de suprimir les restriccions d’accés que es van implantar en tots els edificis judicials del país, des del març de 2020, per evitar l’expansió de la covid-19. L’Advocacia Catalana fa mesos que reclamava la lliure circulació de professionals i de ciutadans en els 49 partits judicials que hi ha a Catalunya per garantir els seus drets. El novembre passat, la resposta del TSJC, presidit pel magistrat Jesús Maria Barrientos, va ser denegatòria en assegurar que està en vigor la Llei 3/2020 reguladora de les mesures processals enfront de la pandèmia, i, per tant, calia mantenir la cita prèvia per poder accedir a un judici o acompanyar a un encausat. Ara, finalment, aquestes restriccions s’han acabat.

En la nova resolució, del 15 de febrer passat i coneguda ara, la sala de govern del TSJC afirma que valorant la situació sanitària actual, en la que des del febrer ja no cal ni de dur mascareta als transports públics, i que la cita prèvia “pot dificultar l’aplicació d’alguns processals”, com ara l’assistència als judicis -que són públics-, finalment suprimeix la cita prèvia. 

Els supòsits detallats

En concret, el TSJC ha detallat els supòsits en els quals no serà necessària la cita prèvia en l’accés als edificis judicials, que són força amplis. Són: Accés a les persones que vulguin assistir a un judici en qualsevol jutjat i tribunal; Accés a les dependències dels serveis de Notificacions, Embargaments, Serveis d’Actes de Comunicació, Serveis Comuns Generals i a les Oficines de prestació d’escrits i demandes; Accés a les oficines d’informació i a les dependències dels jutjats de guàrdia; accés de víctimes i del seu acompanyant, segons fixa l’Estatut de la Víctima de la llei 4/2015; accés de lletrats, procuradors i graduats socials, així com de les persones que els acompanyin, si són part en un procés o possible testimoni; accés de qui acompanyi a les parts en qualsevol procediment i vulguin ser presentats com a testimonis, i finalment accés d’estudiats de qualsevol centre universitari o decent convingut.

 

Reclam de la síndica de greuges

Precisament, l'octubre passat, la síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, va reclamar a totes les administracions catalanes que la cita prèvia deixi de ser un requisit per accedir a les oficines d'atenció ciutadana, ja que hi ha ciutadans que no tenen mitjans per sol·licitar-ho. En un comunicat, va assegurar que el sistema de cita prèvia per accedir als serveis públics s'ha generalitzat des de la pandèmia, considerant que en aquella situació va ser un mecanisme per modular l'atenció, però que actualment, el context és molt diferent. Sosté que cal replantejar l'aplicació d'aquest mecanisme, de manera que no es pugui configurar com un requisit inexcusable que comprometi el dret de les persones a accedir a les oficines d'atenció ciutadana o al registre quan ho necessitin. 

En el cas els edificis judicials, i davant l’evolució sanitària pel que fa a la Covid-19, la sala de govern del TSJC també ha acordat de demanar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que sol·liciti al Ministeri de Justícia que “valori posar fi a la situació de la crisi sanitària als efectes del que recull la Disposició Transitòria 2a de la llei 3/20, o la seva actualització i adaptació a la situació sanitària existent en l’actualitat”. A més a més, es recull de donar difusió d’aquest acord a la consellera de Justícia, al Fiscal Superior de Catalunya, així com als presidents de l’Advocacia Catalana, del Col·legi de Procuradors, i de Graduats Socials, i a les Secretaries de Coordinació, i a tots els  presidents dels tribunals i degans dels  partits judicials.