El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) manté les mesures cautelars del 25% de castellà en sis centres educatius, malgrat la petició de la Generalitat que les aixequi davant la nova normativa que supera aquesta mesura, segons ha avançat aquest dijous RAC1. En sis resolucions diferents, el tribunal argumenta que la nova normativa aprovada pel Govern i pel Parlament “no afecta de forma automàtica” les resolucions judicials prèvies que havien acordat implementar aquestes mesures cautelars. Amb aquestes sis resolucions ja són vuit en total les que mantenen les mesures cautelars dictades prèviament per aplicar el 25% de castellà en centres concrets. Aquestes sis conegudes ara fan referències a centres de Sant Pere de Ribes, Sant Esteve Sesrovires, Canet, Cubelles, Tarragona i Els Pallaresos.
Segons el tribunal, la nova regulació sí que influeix en els nous projectes lingüístics que es facin a cada centre, però mentre això no passi, “la mesura no resulta incompatible amb el nou marc normatiu”. En aquest sentit, afegeix que és cert que el nou marc sí que pot limitar la tutela cautelar que es pugui acordar al futur, i és per això que el TSJC ha exterioritzat els seus dubtes sobre la constitucionalitat de la nova regulació. “No obstant això, aquest marc general en cap cas incideix de forma instantània sobre situacions jurídiques individuals ja reconegudes”, insisteix el TSJC, que remarca que “tot i que la legislació no defineixi el castellà com a llengua vehicular, el seu ús està reconegut en la nova normativa i el dret individual a rebre l’ensenyament en castellà té base constitucional i està contemplat en la legislació bàsica estatal”.
Ja són vuit els centres educatius afectats
El TSJC anunciava el dijous passat que mantenia les mesures cautelars de l'aplicació del 25% de castellà en dos centres educatius a tot Catalunya. En la resolució, el raonament del TSJC va ser que “l’ús mínim de castellà cautelarment acordat no resulta afectat per la prohibició de percentatges establerta en l’article 2.4 del decret llei”. Hi precisava que el precepte estableix “un criteri que regeix per a l’elaboració de projectes lingüístics, als fins de programació que li són propis, i no és extensible al nombre real d’hores lectives que s’imparteixen en una o una altra llengua, que òbviament sempre ofereix paràmetres numèrics o percentuals”.
El TSJC va denegar el 25% a tot Catalunya
A l’estiu, el mateix tribunal va denegar a l’Associació Escola Bilingüe l’aplicació del 25% de castellà a tots els centres educatius a Catalunya, tal com va dictar en la seva sentència i que va suspendre pel nou Decret llei 6/2022 i la Llei 8/2022 que suspenia els percentatges. Ara, però, la sala 5a contenciosa administrativa manté el 25% en vuit centres escolars. De fet, aquesta sala va admetre que “l’aplicació concreta de la nova normativa en cada centre, d'acord amb els nous criteris legals, pot afectar la mesura cautelar decretada sobre l’ús de les llengües, però mentre no consti que s’hagi produït aquesta aplicació concreta que afecti la mesura cautelar, aquesta no resulta incompatible amb el nou marc normatiu”. Per tot això, el tribunal no accepta revocar la mesura cautelar del 25% de castellà que el TSJC va acordar i que ara la Generalitat li ha demanat a sis centres educatius més.