El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) manté l'obligació d'oferir els exàmens de la selectivitat en castellà, català i aranès en la convocatòria extraordinària del pròxim mes de setembre i demanarà un informe per comprovar si es compleix aquesta resolució. Així consta en una interlocutòria en què l'alt tribunal acorda mantenir cautelarment l'obligació de repartir els exàmens en les tres llengües.

EL TSJC ja va ordenar aquesta mesura de forma cautelaríssima durant les proves del passat mes de juny, arran d'una demanda presentada per l'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB). Malgrat això, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va acusar el TSJC d'"interferir" en la selectivitat i va establir que les proves es desenvoluparien igual que en els últims anys. Així, com sempre, els alumnes que ho van desitjar van poder obtenir els enunciats en castellà, però inicialment es van lliurar en català. 

"Caràcter residual" al castellà


El TSJC ha ratificat ara la seva decisió, que creu "no ha demanat virtualitat i eficàcia", tenint en compte que el setembre tindrà lloc la convocatòria extraordinària. Així ho ha decidit després de recaptar la postura de la Generalitat i de la Fiscalia, que en el seu informe es pronuncia a favor de mantenir les mesures i recorda que atorgar al castellà i l'aranès un "caràcter residual" en relació amb el català vulnera l'Estatut i la doctrina constitucional.


Després que en les proves de juny es mantingués el format d'anys anteriors, l'AEB va denunciar el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) davant el mateix TSJC per incomplir les mesures. Ara la sala contenciosa del TSJC constata que en els exàmens d'accés a la universitat "segueix vigent" la preferència del català, ja que primer es reparteixen els enunciats en aquesta llengua i l'alumne que ho desitgi pot sol·licitar específicament una còpia de la prova en castellà o aranès.

Un 97% d'aprovats 

Per al TSJC, això suposa, "d'una banda, que qui està exercint amb aquesta manera de procedir el dret d'opció és la mateixa administració, no l'alumne i, per l'altre costat, el porta a significar-se respecte als altres examinats". "Per descomptat que la correcció de les proves és anònima, però no l'exercici de l'opció tal com està regulat en les instruccions", afegeix la sala. 

El juny 39.775 persones es van matricular a les proves d'accés a la universitat, una xifra menor respecte els inscrits el 2020. D'aquests, 31.531 estudiants van superar les proves en la convocatòria ordinària d'enguany, és a dir, el 96,77% de l'alumnat ha aprovat. La nota mitjana entre els alumnes catalans se situa en 6,848.