La sala d’apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat el càstig a dos violadors en aplicar d’ofici la llei del “només sí és sí”, segons ha informat aquest dilluns el gabinet de premsa del TSJC. En el primer cas, l’Audiència de Girona va condemnar a 6 anys i 6 mesos de presó un agressor sexual, i el TSJC li redueix el càstig a 4 anys i 6 mesos de presó. En la segona sentència, l’alt tribunal català rebaixa de 28 a 27 anys de presó la condemna que l’Audiència de Barcelona va imposar a un violador, condemnat per dues agressions sexuals (un en grau de temptativa), a més d'un robatori i un furt.
L’aplicació de la nova llei orgànica 10/2022, de protecció integral de la llibertat sexual, continua creant debat. Hi ha tribunals que defensen que si la pena es pot mantenir amb la nova normativa, no la revisaran, mentre que altres exposen que sempre s’ha de revisar. Les dues primeres revisions del TSJC han estat a la baixa, en raonar que els tribunals de primera instància van imposar la pena mínima i, per tant, apliquen la nova sanció reduïda. El TSJC ratifica i valida el relat de fets provats en tots dos casos. Precisament, els magistrats de les seccions penals de l’Audiència de Barcelona es reuneixen aquest dijous en junta per unificar criteris en els casos de revisió de condemnes a violadors per l’aplicació de la nova llei.
Els arguments de l’alt tribunal
En la revisió de la sentència de l’Audiència de Girona, el TSJC explica que el tribunal va condemnar l’acusat per l’article 179 del Codi Penal, que fixa una pena de 6 a 12 anys de presó i que la sala considera justificada la imposició d’una "pena lleugerament superior a la mínima legal". Sosté que l’Audiència de Girona manifesta que “l’entitat de la violència utilitzada és moderada i que l’episodi analitzat no va ser perllongat en el temps, però que s’ha de tenir en compte que la víctima era menor d’edat (17 anys), i que va manifestar que era la seva primera experiència sexual amb penetració". Per això, li va imposar 6 anys i sis mesos de presó i 9 anys de l’ordre d’allunyament. El TSJC precisa que com se li ha imposat la pena mínima, li rebaixa a 4 anys i 6 mesos de presó, que és el mínim que ara recull el delicte d’agressió sexual i l’ordre d’allunyament la rebaixa a 5 anys, com fixa la norma.
En la segona sentència, l’Audiència de Barcelona va condemnar a un total de 28 anys de presó un home, acusat d’agredir dones, a qui enganyava amb anuncis de feina, el 2019. Va ser condemnat per cinc delictes; dos de més greus: 15 anys de presó per una agressió sexual, i 10 anys de presó per una segona agressió sexual. És aquesta segona condemna que el TSJC revisa a la baixa, i li treu un any de presó. Precisa que l’Audiència de Barcelona li ha imposat la franja mitjana del delicte, que té una forquilla penològica que va de 6 a 12 anys de presó. Afegeix que amb la nova llei aquesta forquilla va dels 4 als 12 anys de presó, i, per tant, la franja mitjana estaria en 8 anys, però per “guardar la fidelitat de la decisió del tribunal” li imposa, com ell, la pena una mica més alta, que seria de 9 anys de presó. No retoca res més.
El Tribunal Suprem va establir en una primera resolució, la setmana passada, que s'han de revisar totes les condemnes si impliquen una reducció de la pena amb l'aplicació de la nova llei del 'només sí és sí'. Abans, la Fiscalia General de l'Estat (FGE) va publicar una ordre, en la qual indica que no s'ha de demanar la revisió de les condemnes, si les penes imposades pels tribunals es poden mantenir igual amb la nova norma.
💻 #WbinCICAC “Retroactivitat de les normes penals i la seva aplicació a la LO 10/2022 de 6 de setembre de garantia integral de la llibertat sexual”
— Consell Advocacia (@conselladvocat) December 19, 2022
👉🏻 La finalitat d’aquesta norma és donar mes eines als juristes en defensa de les víctimes de delictes contra la llibertat sexual pic.twitter.com/tf62UYSu0w
Precisament, aquest dilluns el Consell de l'Advocacia Catalana ha organitzat una jornada per interpretar correctament la LO 10/2022, de la qual assegura que "la finalitat d'aquesta norma és donar més eines als juristes en defensa de les víctimes de delictes contra la llibertat sexual".