Doble negativa. La secció 5a de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs de reposició interposat per una associació de la Guàrdia Civil que reclama l'execució forçosa de la sentència sobre l'aplicació del 25% de castellà en tots els centres educatius de Catalunya, segons ha informat aquest dimarts el gabinet de premsa del TSJC. El tribunal ja va respondre a l’Associació Professional de Justícia Civil que no és part afectada per demanar aquesta execució forçosa,  tot i que afegeix que sí que ho podrien ser a títol com a pares, tal com va acceptar a l’Asamblea Escuela Bilingüe i  a un pare en particular, obrint la porta  a persones a títol individual. Aquesta acceptació ha trencat la jurisprudència existent fins ara,  segons van alertar dos magistrats de la sala dle TSJC. I és que fins ara,  en els casos que afecta a tot Catalunya les parts legitimades eren l’Advocacia de l’Estat, que és qui va iniciar el procés del 25% de castellà i la Generalitat.

En el recurs, l’associació professional de la Guàrdia Civil al·lega que tot i que en el sentit estricte no se la pot considerar un sindicat, “el perfil institucional de les associacions professionals és similar als mateixos”, ja que la seva finalitat és la defensa dels interessos professionals dels membres de la Guàrdia Civil, i que inclouen els seus interessos socials. I recorda al tribunal que la va admetre com a part en un procés sobre la campanya de la vacunació per la Covid-19, que ha acabat en un procediment penal contra càrrecs del Departament de Salut de la Generalitat. A més de l’execució del 25% de castellà, l’entitat reclamava  que la Generalitat pagués 450 euros per alumne per cada trimestre "d'incompliment".

Raonaments

No obstant això, el TSJC  reitera a  l’associació de la Guàrdia Civil que “no s’aprecia una relació suficient entre la conciliació de la vida personal i laboral al·legada dels membres de la Guàrdia Civil”. I hi afegeix que el cas “no és abstracte i general” sinó  que és “una qüestió que afecta una relació de servei públic limitat a la forma en què es presta el servei educatiu a la comunitat autònoma catalana, que té  "uns destinataris concrets”. I conclou que nega la seva legitimació, seguint la jurisprudència del Tribunal Suprem,  perquè és una associació vinculada a una finalitat genèrica per impugnar un aspecte específic del sistema educatiu.

Inspecció

Pel que fa a l’execució de la sentència, dictada pel mateix tribunal el 2020i ara fema, el tribunal no ha resolt el fons, quan s'arriben als darrers dies del curs escolar. La setmana passada, l'Alta Inspecció Educativa, que depèn del govern espanyol, va respondre al TSJC que amb la seva competència pot verificar el compliment de l’execució del 25% de castellà a tots els centres educatius de Catalunya  requerint informació i documentació, però que no pot visitar centre a centre, ja que incompliria un mandat del Tribunal Constitucional (TC). La secció 5a de la sala contenciós-administrativa del TSJC havia ordenat el 9 de maig passat l’execució forçosa de la seva resolució -a petició de l’Asamblea Escuela Bilingüe, en considerar-la part de forma excepcional- i  alhora requeria a l’Alta Inspecció Educativa “als efectes de verificar el compliment de la part dispositiva de la sentència en el conjunt del sistema educatiu de Catalunya, informant el tribunal de l’activitat desplegada i de la situació constatada a la finalització del termini d’execució assenyalat”. Ara, cal veure que resoldrà el TSJC, i també falta la seva resposta  ala sol·lictiud  d’Òmnium de ser part codemandada, que és més que afectada.