Cinc monitores alemanyes d'entre 20 i 25 anys han estat detingudes i, finalment deixades en llibertat, acusades d'un delicte contra l'ordre públic i els han posat a disposició del jutjat d'instrucció de guàrdia de Sant Feliu de Guíxols, després que ahir provoquessin el pànic enmig de Platja d'Aro (Baix Empordà).
Anaven vestides de negre i perseguint un suposat famós, quan els vianants que estaven al passeig Marítim van creure que era un atac terrorista. Els fets van succeir cap a les 22 hores quan va aparèixer el grup de turistes entre corredisses, mentre portaven objectes que semblaven armes i feien sorolls que van ser interpretats com a detonacions. D'aquí que les primeres informacions –ja desmentides– van ser que els turistes anaven disfressats de gihadistes.
Això va disparar la psicosi i moltes persones van arrencar a córrer. Amb la confusió es van causar trencadisses en el mobiliari exterior d'alguns establiments comercials. Durant els incidents, 11 persones van haver de ser assistides per contusions lleus i atacs d'ansietat, en haver patit caigudes i alguna petita taquicàrdia.
Algunes fonts apunten que formava part d'un paquet turístic, en què volien gravar una flashmob simulant la persecució d'un personatge famós. Hi havia entre 50 i 100 joves alemanys i la idea consistia en què una dona anés vestida de famosa i acompanyada de guardaespatlles, mentre fugia dels periodistes. Ara bé. Ningú portava armes, ni armes simulades, però el telèfon d'emergències va rebre 178 trucades.
TF @112 de Catalunya va atendre anit 178 TRUCADES x incident a #PlatjadAro. Molts ciutadans parlaven de tiroteig pic.twitter.com/DQ6eTgICjP
— EmergènciesCatalunya (@emergenciescat) 3 d’agost de 2016
Segons han informat els Mossos, les cinc detingudes formaven part d'un grup de joves que van simular que dos famosos eren perseguits per un grup de 'paparazzis' i fans, en ple centre de la localitat, on en aquella hora hi havia nombroses persones que freqüentaven terrasses o botigues encara obertes al públic.
Vídeo del momento de pánico por supuesto tiroteo terrorista en #platja d'aro pic.twitter.com/V5fdiVpJpx
— Toni80s (@Toni80S) 2 d’agost de 2016
4 liandola en Platja d'Aro provocan esto pic.twitter.com/nv5naLe6mH
— Info Deportes (@InfoDeporte2015) 2 d’agost de 2016
Demanar permís
Ara, l’ajuntament de Platja d'Aro exigirà als operadors turístics que si volen incloure una activitat com aquesta demanin permís al consistori, tot i que el més probable és que no els donin l'autorització.
Aquesta, però, és la segona vegada que es grava la flashmob en aquest poble de la Costa Brava. L'any passat ja es va fer, però no va haver-hi cap incident. El cap de policia de Platja d'Aro, David Puertas, ha assegurat que el pànic ocasionat va ser provocat, segurament, pels darrers atemptats terroristes que han sacsejat occident aquests últims dies.
Personar-se contra les monitores
L'Associació d'Hostaleria, Restauració i Oci de Castell-Platja d'Aro i S'Agaró ha decidit avui demanar personar-se en la causa contra les cinc monitores alemanyes acusades de sembrar el pànic a la localitat amb l'organització d'una 'performance' que va ser confosa amb un atac terrorista.
En un comunicat, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), de la qual és membre l'Associació d'Hostaleria de Castell-Platja d'Aro, ha anunciat que la seva intenció és demanar per a les acusades "la pena més alta prevista al Codi Penal "per desordres públics que, segons ells, podria arribar als sis anys de presó.
"Fets tan greus com aquests no poden deixar de ser castigats atenent els greus danys i perjudicis que s'han causat a la imatge turístics de la localitat", ha valorat el president de l'Associació d'Hostaleria de la localitat, Jordi Díaz.