Per segon any consecutiu, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) torna a ser la millor universitat de l'Estat segons el rànquing que elabora QS World University Rankings. A més de ser la millor a Espanya, davant de la Universitat de Barcelona (UB) i la Complutense de Madrid, la UAB està entre les 150 millors universitats del món. Respecte a l'edició anterior, el centre de Cerdanyola del Vallès ha escalat 29 posicions i s'ha col·locat a la plaça 149 amb 51,7 punts. Aquests resultats tornen a col·locar la UAB en el 10% que engloba els millors centres del planeta. L'any passat ocupava la posició 178. De la valoració global rebuda per la UAB, en destaca la sostenibilitat. El centre és el número 60 del món, amb 94,6 punts sobre 100. També ha aconseguit una bona puntuació en matèria de reputació acadèmica, situant-se en la posició 109, en recerca internacional (123) i en cites per acadèmic (145).
Per la seva banda, la UB també ha obtingut bons resultats passant de la plaça 184 a la 164. La tercera universitat catalana de la llista és la UPF, que es manté al lloc 223; seguida de la UPC, que també ha seguit en la 343a posició. Per la seva banda, la Universitat Rovira i Virgili, s'ha enfilat fins als llocs 661-670 del rànquing. El rànquing global l'encapçalen l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), ubicat als Estats Units, i la Universitat de Cambridge i la d'Oxford, que es troben al Regne Unit.
Reputació acadèmica
La Universitat de Barcelona, en la posició 83, i la Complutense de Madrid, en la 96, figuren entre les cent millors del món en reputació acadèmica, segons la classificació QS 2024, que destaca entre els reptes del sistema universitari espanyol el de millorar la qualitat de la seva recerca i l'ocupabilitat dels seus graduats. Segons l'última llista, Espanya registra una millora global de les seves universitats, amb més avanços que reculades; així doncs, destaca per la seva intensa cooperació en recerca transfronterera i té un dels sistemes més sostenibles d'Europa.
Com s'elabora el rànquing de millors universitats?
Per a l’elaboració del rànquing, que classifica les 1.500 millors institucions d’educació superior de tot el món— 35 de les quals es troben a Espanya—, QS sol·licita directament dades del darrer curs (2022-2023) i obté el nombre de cites dels darrers sis anys a partir de la informació de la base de dades científica Scopus d’Elsevier. El QS World University Rànquings 2024 avalua sis indicadors, entre ells la reputació acadèmica —que suposa el 40% de la puntuació i analitza la qualitat de l'ensenyament i la recerca—; com preparen els joves per tenir una carrera reeixida; ràtio docent/estudiant; cites per facultat, i proporció d'estudiants i professors internacionals. Per a això recopilen més de 130.000 opinions d'experts d'educació superior, creant l'enquesta d'opinió acadèmica més gran del món, explica la consultora britànica en una nota.