El ressò mediàtic que va agafar el cas i la denúncia pública del mateix professor l'han permès poder impartir les classes en català. El pedagog Jordi Juanico Sabaté va denunciar la setmana passada, la imposició de l'espanyol a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la prohibició del català. Per això, va decidir plantar la seva docència en un màster per tal de denunciar aquesta situació. "Acabo d'abandonar la docència d'un màster de la UAB perquè obligaven a fer-la en castellà i prohibien el material en català. Malauradament, cada vegada s'està menystenint més la nostra llengua amb les excuses de la internacionalitat, etcètera", escrivia a través de twitter.
La UAB ho considera un error
El cas va captar l'interès de molts mitjans de comunicació, també d'aquest diari. Ara, els resultats. També a través de twitter, el professor Juanico ha escrit el desenllaç dels fets: "Arran de la meva denúncia sobre el tractament que es fa de la llengua de docència d'alguns màsters a les universitats, en el meu cas a la UAB, hi ha hagut novetats que voldria compartir amb vosaltres. Dissabte, des de l'organització del màster em van escriure per explicar-me que canviaven d'opinió, que entenien el seu error i que podia fer les classes en català i oferir als alumnes el material també en català. Des de la Conselleria Recerca i Universitats, es van posar en contacte amb mi per proposar-me una reunió amb ells i la UAB, per buscar solucions i explicar-me la situació".
En paral·lel, també agraeix el suport rebut i admet que sense aquest, no haguessin rectificat: "El que ha passat des de dijous passat no crec sincerament que sigui obre meva, sinó de l'empenta que vosaltres heu donat perquè una senzilla piulada, producte de la tristesa provocada per uns fets desafortunats, hagi arribat tant lluny". Des de la Conselleria han donat ple suport a Juanico: "Em van expressar que les instruccions que s'havien donat sobre el màster en qüestió eren del tot inapropiades. Van explicar-me la política lingüística que volen implementar a la UAB sobre el català i la voluntat de fer més ressò de la facilitat que ofereixen", explica. La trobada va tenir lloc a la seu de la Conselleria, juntament amb Xavier Quintillà, director general d'impacte territorial; i Màrius Martínez, vicerector de la UAB i responsable de polítiques internacionals.
Algunes mesures que se sumaran per promoure l'ús del català són donar la possibilitat a estudiants estrangeres d'aprendre gratuïtament el català i un pla que serà concretat i compartit públicament. Per la seva banda, la UAB va reconèixer errors i també el mal a la imatge de la Universitat que situacions com la creada els ocasiona. El professor, però fa una esmena al gran perjudicat: "Jo els vaig escoltar amb atenció, puntualitzant que el que rep és la nostra llengua".
La salut del català
El català està malmès als centres educatius. En el terreny de l'escola, cada vegada es parla menys, contravenint la immersió lingüística que estableix la llei. Només el 46,8% dels professors s'adreça als alumnes en català, mentre que el 2006 ho feien el 63,7%. I la justícia tampoc ajuda. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a anul·lar un projecte escolar per considerar que "no contempla el caràcter vehicular de l'espanyol com a llengua oficial". Es tracta del projecte lingüístic del col·legi Puig de les Cadiretes de Llagostera (Gironès), que pretenia explicitar el català "com a eix vertebrador" i "llengua vehicular" d'ensenyament.