La Universitat de Barcelona (UB) s'ampliarà amb dos nous edificis l'any 2028 per a la recerca científica. El rector de la mateixa institució, Joan Guàrdia; els consellers tant de Territori com d'Universitats, Juli Fernández i Joaquim Nadal; i la segona tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, han signat aquest dilluns el protocol MIES — mitjançant el qual la universitat impulsa un projecte estratègic per potenciar el talent en l'àmbit de les matemàtiques, la informàtica, l'economia i la salut (MIES). Aquest protocol contempla la mobilització de 50 milions d'euros, que serviran per construir dos edificis (24.000 metres quadrats) per encabir-hi més de 700 investigadors i 45 grups de recerca. La previsió és que les obres finalitzin el 2028.
Per una banda, entre els carrers Joan Obiols i John M. Keynes s'aixecarà la nova seu de la Facultat de Matemàtiques (14.000 metres quadrats), que també acollirà diversos grups de recerca en economia. Així, la Facultat de Matemàtiques es traslladarà de l'Edifici Històric al Campus Diagonal. Per una altra, entre els carrers de Llorenç Artigas, Pascual i Vila, Baldiri i Reixac i Adolf Florensa (a l'illa del Campus Sud) es construirà un edifici de 10.000 metres quadrats que serà la seu de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i de diversos grups de recerca en salut. És d'aquesta manera com s'ampliarà el Parc Científic de Barcelona (PCB).
La UB, el Govern i l'Ajuntament de Barcelona
El Govern es farà càrrec de la construcció dels dos edificis mitjançant l'Institut Català del Sòl (INCASÒL), a qui la UB i les entitats que acabin allotjant-s'hi pagaran un lloguer. Les rendes de lloguer es compensaran amb l'atorgament de possibles fons del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), vinculats a les infraestructures de recerca que s'instal·laran als edificis. Per la seva banda, l'ajuntament es compromet a facilitar la tramitació dels instruments urbanístics i de plantejament que faran possible la seva construcció —especialment la parcel·lació de les finques, el planejament necessari i l'atorgament de les llicències pertinents.
Guàrdia ha qualificat aquest dilluns com a dia "històric" pel que suposarà a la universitat en espais i infraestructures: "D'aquí a quinze anys, Barcelona s'haurà convertit encara més en un pol d'atracció, de talent i de coneixement de primera magnitud mundial, i nosaltres hi posem una peça més per tal que això sigui una realitat, i ho fem gràcies a la col·laboració entre administracions". Tot, mentre Fernández ha recordat que la seva tasca és "millorar la vida de la gent" i que un espai "millor" ofereix l'oportunitat de tenir un sistema educatiu i de recerca "millor". Nadal ha ressaltat la importància del projecte: "Dibuixarà un arc científic que donarà força i consistència al sistema català de recerca i universitats". Finalment, Sanz ha reivindicat "el compromís de la ciutat per tirar endavant el projecte". "Ens sentim orgulloses d'aquesta universitat pública. Per això totes les administracions hem de fer possible el futur de la universitat, perquè ens va el futur de la ciutat i el futur del país. Volem que Barcelona es consolidi com la capital indiscutible de la ciència i la recerca del sud d'Europa i des Urbanisme farem tot el possible per tal que els nous edificis siguin una realitat".