La Universitat de Barcelona (UB) es torna a col·locar, per cinquè any consecutiu, entre les 200 millors universitats del món, segons la llista publicada per l'Academic Ranking of World Universities, coneguda com a classificació Xangai. Concretament, la UB se situa al bloc que va de la posició 151 a la 200, ja que aquesta llista no especifica la posició exacta. De fet, és l'únic centre de l'Estat que se situa en aquesta forquilla. La segona millor universitat catalana és la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha entrat en la forquilla de les 201 al 300. La que la segueix és la Pompeu Fabra (UPF), que es troba en la forquilla del 301 al 400. Les primeres posicions del rànquing les ocupen la Universitat Harvard i Stanford, seguides de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts.
La UB ha celebrat la posició al rànguing a través de les seves xarxes socials.
#UBalsRànquings | 📈🥇 Tornem a ser líders! Tornem a estar entre les millors! Som l’única universitat de l’Estat entre les 200 millors del món 🌐, segons rànquing #ARWU, més conegut com a @ShanghaiRanking.
— Universitat de Barcelona (@UniBarcelona) August 15, 2022
👉 https://t.co/0OjzHno6FW pic.twitter.com/hiHHNThpk5
En total, l'Estat espanyol, té onze dels seus centres entre el rànquing de les 500 millors universitats del món. La UAB, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de València i la Universitat de Granada se situen dins de la forquilla 201-300. La Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat del País Basc es queden en el segment 301-400.
El rànquing de Xangai
El rànquing de Xangai analitza 2.000 universitats de tot el món i publica la classificació de les 1.000 millors. S'elabora a partir de l'anàlisi de dades bibliomètriques en sis indicadors: el nombre de premis rellevants (Nobel, medalla Fields) que han obtingut l'alumnat i el professorat de les universitats, els investigadors més citats en les 21 vint-i-una àrees de recerca determinades a partir de les bases de dades de Clarivate, els articles publicats a Nature i Science, els articles registrats al Science Citation Index- Expanded (SCIE) i al Social Science Citation Index (SSCI), i, finalment, l'eficiència acadèmica en funció de les dimensions de la institució (productivitat).
En el "top ten" d'aquest rànquing, per ordre, se situen les americanes Harvard, Stanford i el Massachusetts Institute of Technology, l'anglesa Cambridge ocupa el quart lloc, seguida de Berkeley, Princeton, Oxford, California Institute of Technology i Chicago.