Ucraïna ha enviat una delegació de funcionaris a la Cimera pel Clima que està tenint lloc a Egipte. Els representants ucraïnesos a la COP27 han aprofitat l'escenari per denunciar l'impacte mediambiental de la invasió russa. Les autoritats de Kíiv afirmen que Rússia fa servir els combustibles fòssils com un catalitzador clau per la destrucció del país, segons publica The Guardian. Els bombardejos, les emissions de gasos d'efecte hivernacle extra per les ofensives militars i la destrucció d'àrees protegides són algunes de les conseqüències ambientals que pateix el país arran de la guerra.
❓ COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?
🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir
🌍 Com encara la Unió Europea la COP27? Complir els compromisos en plena crisi energètica
"Això no és simplement una guerra, això és terrorisme d'estat i és ecocidi", ha afirmat Svitlana Grynchuk, ministra de Medi Ambient d'Ucraïna. L'ecocidi és la destrucció d'un o més ecosistemes de manera intencionada, des del 2010 es considera un crim internacional que atempta als drets humans. "La invasió ha matat la vida salvatge, ha generat contaminació i ha provocat inestabilitat social. L'estat terrorista continua enviant míssils a les nostres centrals elèctriques. El nostre entorn està amenaçat a causa d'aquest atac terrorista", ha remarcat Grynchuk.
No només els atacs i les ofensives actuals provoquen un augment de les emissions d'efecte hivernacle, també ho farà la futura reconstrucció del país, que es calcula que suposarà l'emissió de 50 milions de tones de diòxid de carboni. Axel Mucaedlowa, economista climàtic, ha declarat a The Guardian que les emissions pel conflicte "són comparables a les de països sencers". El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha intervingut telemàticament a la cimera i ha sostingut la posició de la seca legació: sense pau no hi ha política climàtica.
Ucraïna i la transició energètica
La delegació ucraïnesa s'ha mostrat especialment interessada a assegurar la seva transició energètica. No només per un fet de compromís ecologista del país, sinó perquè veuen en aquest canvi de model energètic una manera de ser menys dependent de Rússia i allunyar-se de la influència del seu Estat veí. La delegació estatunidenca també considera que la invasió russa serà un revulsiu per la transició energètica de molts Estats, especialment de la regió. Malgrat tot, les mateixes autoritats ucraïneses reconeixen que és difícil parlar de transició energètica quan arriba l'hivern i molta gent no té per escalfar-se. Justament per això la delegació d'Ucraïna ha insistit en la necessitat de pau.