La Universitat de Lleida estudia portar a Fiscalia tots aquells alumnes que detecti que hagin realitzat fraus en els exàmens virtuals dels darrers mesos. La crisi del coronavirus ha obligat a reduir la presencialitat a les aules i la majoria de proves s'han hagut de fer a distància. Això ha desencadenat multitud de trampes entre els alumnes, que van des de la suplantació de la identitat als exàmens fins a fer-los en grup o amb ajuda.
Davant aquests fets, la UdL ha estat taxativa i ha assegurat que investigarà a fons els possibles fraus i ha alertat que es tracta de pràctiques fraudulentes que, en alguns casos, poden ser sancionades penalment. "Es tracta de fets molts greus. Tenim constància de casos en què s'ha pagat per suplantar la identitat", ha explicat Estanislau Fons, coordinador de Comunicació, Difusió i Premsa de la UdL a TV3.
Per tot això, ara, la Universitat estudiarà els casos i planejarà portar-los davant la Fiscalia si es disposa de proves suficients.
El cas de la URV
El debat sobre la presencialitat davant la crisi de la Covid ha afectat totes les universitats catalanes. Si bé les classes han estat en format en línia en la majoria dels casos, els centres combinen el format presencial i en línia en els exàmens, un fet que no ha agradat als estudiants, que critiquen el risc sanitari que provoquen les proves. Es tracta d'una decisió que pot prendre cada facultat.
La Universitat Rovira i Virgili (URV) combina els exàmens virtuals i presencials per tal de reduir la mobilitat als campus i complir així amb els protocols per combatre la Covid-19. Cada ensenyament ha adaptat la proporció en funció de les seves característiques per tal de "garantir la qualitat", ha apuntat la institució.
Imatge: ACN
La dualitat del sistema, així com la convocatòria esglaonada dels estudiants a les proves, ha permès minimitzar la quantitat de persones que es poden trobar simultàniament als campus i garantir la seguretat sanitària de la comunitat universitària. Tot i que el Procicat ha ratificat que els estudiants universitaris poden fer totes les proves presencials, la rectora, María José Figueras, va recomanar a la comunitat docent que, quan fos possible, els exàmens es fessin de forma virtual.
La URV ha destacat que en tots els exàmens presencials s'ha respectat el límit d'ocupació de l'aula del 30%, la ventilació de l'espai i la distància de seguretat entre estudiants als seus seients, així com la obligatorietat de portar mascareta, de desinfecció de les mans i de restar en silenci per minimitzar la difusió d'aerosols. A la facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que ha mantingut tots els exàmens de grau de forma presencials, s'ha de dur obligatòriament mascareta quirúrgica o FPP2. A més, els codis QR que utilitza la universitat per saber qui hi ha dins de cada aula sense haver de passar llista s’han col·locat als seients per evitar aglomeracions a les portes.
Els estudiants que s’han vist afectats per la Covid-19 i situacions de confinament han pogut posposar la seva avaluació a les dates de la segona convocatòria, però sense perdre el dret a les dues convocatòries.