La Comissió Europea (CE) va adoptar aquest dilluns mesures per restringir els microplàstics afegits intencionadament, amb les quals s'evitarà l'alliberament al medi ambient del voltant de mig milió de tones de microplàstics, i que inclouen un vet a la purpurina solta i a les microperles exfoliants. Sota el Reglament de registre, avaluació, autorització i restricció de substàncies químiques (REACH per les seves sigles en anglès) de la Unió Europea (UE), es prohibiran la venda de microplàstics com a tals i de productes a què s'hagin afegit microplàstics intencionadament i que els alliberin quan s'utilitzin.
En el cas que estiguin "degudament justificades", s'aplicaran excepcions i períodes de transició perquè els afectats s'adaptin a les noves normes, va informar l'Executiu comunitari en un comunicat. La restricció adoptada utilitza una definició àmplia de microplàstics, ja que inclou totes les partícules de polímers sintètics inferiors a cinc mil·límetres que són orgàniques, insolubles i resistents a la degradació.
Les mesures comencen en menys de 20 dies
L'objectiu d'aquestes mesures és reduir les emissions de microplàstics intencionals de tants productes com sigui possible, i els més comuns dins de l'abast de la restricció són cosmètics (exfoliació amb microperles o obtenció d'una fragància), detergents, purpurina solta, joguines o medicaments, entre d'altres. Les primeres mesures, com la prohibició de purpurina solta i microperles, començaran a aplicar-se quan la restricció entri en vigor d'aquí a 20 dies, mentre que en altres casos s'aplicarà després d'un període més llarg per donar temps a les parts afectades a desenvolupar i canviar a alternatives.
Brussel·les s'ha posat les piles i té pressa per prohibir aquests productes perquè hi ha estudis que adverteixen que els microplàstics afecten directament a la salut de les persones. Aquests microplàstics s'han trobat en elements d'ús diari com begudes, alguns menjars i en carn i peix.
El maig de 2021 la Comissió va adoptar el Pla d'Acció de Contaminació Zero, amb l'objectiu de reduir un 30% l'emissió de microplàstics abans de 2030. L'Agència Europea de Substàncies i Barreges Químiques (ECHA) va recomanar restringir aquestes partícules, després de determinar que s'alliberen de forma descontrolada en el medi ambient. A més, diverses investigacions científiques alerten de la presència de microplàstics al cos humà.