Les negociacions entre els sindicats del sector educatiu i el Departament d'Educació s'encallen en la reducció d'una hora lectiva en el curs 2022-2023. El fracàs del diàleg entre els actors implicats es tradueix en una nova jornada de vaga dels docents, la qual serà la darrera de l'actual curs escolar, però no es descarten noves convocatòries el curs vinent. Així doncs, després de no apropar posicions amb Educació, els sindicats han denunciat l'immobilisme del Departament i es preparen per un dia de mobilitzacions que van des de piquets a diferents punts de Barcelona i la xarxa viaria com amb una manifestació. A primeres hores d'aquest dijous ja s'han tallat els laterals de la Gran Via a l'altura de la Campana.
Els sindicats arriben desgastats a aquesta darrera convocatòria del curs, ja que les diverses mobilitzacions han anat tenint menys participació i les negociacions no han avançat com esperaven. La d'aquest dijous serà la nova convocatòria de vaga del sector des del març. Els sindicats han convocat a les 11:30 hores una manifestació a Plaça Universitat.
Sense acords
En un comunicat conjunt, els sindicats indiquen que l'equip del conseller Josep González Cambray va presentar una proposta que plantejava reduir una hora lectiva tant a primària com a secundària el curs 2023-24, extrem que en la proposta anterior només s'aplicava a primària, deixant la de secundària per al curs següent. Els sindicats ho van considerar insuficient i van exigir que la reducció s'apliqui el curs 2022-23. Ambdues parts es van emplaçar a tornar-se a trobar el dimecres, però la reunió no ha servit per arribar a cap acord.
Al comunicat els sindicats lamenten que, a la reunió d'aquesta tarda, l'Administració "no ha aportat cap canvi" en relació amb la proposta presentada el dimecres. "No han mostrat en absolut cap intenció real de posar les bases per arribar a un acord digne amb el col·lectiu", afegeix. A banda, la part sindical lamenta que les opcions "que no representen un impacte econòmic", com ara el pla d'estabilitat, el currículum, el calendari, el blindatge del juliol o el decret de plantilles, "ni hi són ni s'han posat en cap moment sobre el paper".
Davant d'aquest escenari, els sindicats alerten d'un inici de curs "sense cap normalitat" i exigeixen, per seguir negociant, "noves propostes, prèvies a les reunions i per escrit, que puguin desencallar el conflicte".
Protestes al Parlament
El malestar dels docents no s'ha expressat només als carrers aquests mesos. El passat dimecres, uns quants representants sindicals van assistir al ple del Parlament i van mostrar unes pancartes contra el conseller Cambray. Els docents demanaven la dimissió del conseller amb una pancarta que ha estat habitual en les manifestacions de mestres i professors dels darrers mesos ‘Bye, bye, Cambray’.