Un total de 993 persones van ser executades el 2017 per la pena de mort al món, una xifra mínima que suposa un descens del 4 % respecte a l'any anterior i del 39 % en comparació amb 2015, segons l'informe anual de Amnistia Internacional (AI) sobre aquesta condemna. L'organització va celebrar aquest descens global en la presentació del document a Londres, encara que va apuntar que cal continuar treballant i va recordar que la Xina continua sent el "costat amarg del progrés", on les xifres corresponents a les milers d'execucions consumades el 2017 estan classificades com a secret d'Estat. "La Xina va continuar sent el major executor del món, encara que es desconeix la veritable magnitud de l'ús de la pena de mort en aquest país", indica l'informe.
Excloent el país asiàtic, el 84 % de les execucions conegudes van tenir lloc a l'Aràbia Saudita, l'Iran, l'Iraq i el Pakistan, mentre que el 16 % restant es va comptabilitzar als altres 19 països en els quals AI té constància de la posada en pràctica d'aquesta condemna durant els últims dotze mesos. És a dir, un total de 23 països van castigar a delinqüents amb la seva vida el 2017, un número que va romandre inalterat respecte a l'any anterior, encara que Bahrain, Emirats Àrabs, Jordània i Kuwait van reprendre les execucions després d'un període d'interrupció.
Les morts com a càstig van experimentar un descens notable a Bielorússia (un 50 % menys que l'any anterior), Pakistan (-31 %), Egipte (-20 %), Iran (-11 %) i Aràbia Saudita (-5 %), segons el document. Per contra, van augmentar a Palestina, de 3 el 2016 a 6 el 2017; a Singapur, de 4 a 8, i a Somàlia, de 14 a 24. Els Estats Units van ser, per novè any consecutiu, l'únic país del continent americà que va dur a terme execucions (23) i condemnes a mort (41). Unes xifres lleugerament superiors a les de 2016, però que segons AI continuen sent dins de les "tendències històricament baixes dels últims anys".
Entre els majors assoliments de 2017, l'organització va subratllar l'abolició de la pena capital per a tots els delictes a Mongòlia i Guinea, amb la qual cosa el nombre total de països abolicionistes en va ascendir 106. Aquest últim país s'ha convertit en l'Estat número vint de l'Àfrica Subsahariana en abolir la pena de mort per a tots els delictes, mentre Kènia, Burkina Faso i el Txad van avançar també en aquest sentit amb noves normatives i projectes de llei. A més, Gàmbia va firmar un tractat internacional pel qual es va comprometre a no dur a terme execucions i a adoptar les mesures necessàries per abolir la pena de mort de la seva legislació. "Els avanços a l'Àfrica subsahariana han reforçat la posició de la regió com a far d'esperança per a l'abolició de la pena més extrema, cruel, inhumana i degradant", va declarar el secretari general d'AI, Salil Shetty.
Per a Chiara Sangiorgio, consellera d'AI i una de les responsables de l'informe, altre de les fites de l'any han estat "els importants passos donats per reduir l'ús de la pena de mort en països que són ferms defensors d'ella". La responsable va relatar els casos de l'Iran, on les execucions relacionades amb delictes de droga van descendir un 40 %, i Malàisia, que va adoptar mesures per reformar la legislació antidroga. "Aquests casos revelen l'aparició d'esquerdes fins i tot en la minoria de països que continuen duent a terme execucions per delictes de droga", va assenyalar.
L'informe va advertir que 15 països van condemnar o van executar per aquest tipus de delictes el 2017, contravenint així el dret internacional. Sangiorgio va recalcar que AI no demana "impunitat per als crims", sinó acabar amb una pena que "ha quedat demostrat que no funciona". "Clar que cal fer justícia, però ha quedat provat que la pena de mort no funciona, i preservant-la només estem perpetuant la violència i violant drets humans", va explicar, mentre va esmentar que "darrere de les xifres" hi ha "persones" i "històries horribles". L'informe va revelar així mateix que els mètodes d'execució fets servir el 2017 van ser decapitació, penjament, injecció letal i mort per arma de foc, i que a l'Iran es van consumar més d'una trentena d'execucions públiques.