El Comitè del Patrimoni Mundial de la Unesco ha ampliat recentment la llista de llocs reconeguts amb 24 nous llocs emblemàtics, entre els quals figuren quatre espais naturals. D'aquesta manera, compta ja amb 231 espais naturals protegits i un total de 1.233 ubicacions amb el distintiu de Patrimoni Mundial.

La designació d'aquests llocs com a Patrimoni Mundial de la Unesco serveix per reconèixer la seva importància global però també per fomentar la cooperació internacional per a la seva preservació.

Entre els paisatges naturals més destacats es troben la cadena muntanyosa dels Dolomitas a Itàlia, el sistema de llacs de Kènia a la Gran Vall del Rift i els Parcs Nacionals de Doñana i el Teide a Espanya.

Turquia, l'Aràbia Saudita i el Brasil també acullen importants espais naturals, com la Capadòcia, el Golf d'Aqaba i les Cascades de l'Iguazú, respectivament, que ja han estat reconeguts per la Unesco o estan en procés de ser-ho.

En el cas de Turquia, són dos els espais naturals reconeguts per l'organització: d'una banda el Parc Nacional de Göreme i els Llocs Rupestres de la Capadòcia i, per un altre, Pamukkale juntament amb Hierápolis.

Situada en el centre de Turquia, la Capadòcia és famosa per les seves formacions geològiques úniques, conegudes com a "llars de foc de fades". Aquestes estructures de roca volcànica erosionada han creat un paisatge que sembla d'un altre planeta. A més, la regió acull antigues esglésies, ciutats subterrànies i cases cova, estructures excavades a la roca que encara estan habitades avui dia.

Pamukkale, el nom del qual significa "castell de cotó" en turc, és un altre lloc natural de renom. Les terrasses blanques de travertí creen una sèrie de piscines naturals esglaonades. Aquestes aigües termals han estat utilitzades des de l'època romana per a les seves propietats curatives.

L'Aràbia Saudita, que va rebre més de 27 milions de turistes l'any passat, també explica amb destacats ecosistemes marins que estan guanyant reconeixement mundial.

Els esculls de corall del Golf d'Aqaba i el mar Roig són un paradís submarí, per la seva biodiversitat i la seva bellesa. Aquests esculls s'estenen al llarg de la costa oest de l'Aràbia Saudita, oferint un hàbitat vital per a milers d'espècies marines. Entre aquestes espècies es troben els coralls del mar Roig, particularment resistents als canvis de temperatura, un avantatge significatiu davant l'emblanquiment de coralls que afecta altres parts del món.

Per això, aquests esculls s'han convertit en un focus d'investigació per comprendre i mitigar els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes marins. Exemple d'això és el grup d'investigació de la Universitat de Ciència i Tecnologia Rey Abdalá, que tracta d'identificar coralls resistents a la calor per creuar-los amb poblacions d'altres llocs i augmentar amb això la seva tolerància a les altes temperatures.

Per la seva part, el Brasil acull alguns dels ecosistemes més importants del planeta, com l'Amazònia i l'Aiguamoll, l'aiguamoll més gran del món i llar de més de 4,700 espècies de plantes i animals.

L'Amazònia Central és considerada una de les àrees més biodiverses del món, ja que allotja aproximadament 16.000 espècies d'arbres i representa l'hàbitat d'al voltant d'un terç de les espècies conegudes de la Terra, inclosos jaguars, mandrosos i dofins rosats. A més, entre els paratges més famosos internacionalment es troba el Parc Nacional d'Iguazú, compartit amb l'Argentina, que destaca pel seu espectacular conjunt de cascades, amb més de 270 salts d'aigua.