La Vall d'Aran ha estat reconeguda aquest divendres per part de la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, que suposa un reconeixement internacional que situa aquest indret del Pirineu català com a referent en el “desenvolupament territorial, ambiental i socioeconòmic”, segons informa en un comunicat el Consell General d'Aran. La cerimònia d'entrega, en la que hi ha participat la síndica d’Aran, Maria Vergés, amb una representació de l’equip tècnic que ha treballat en la candidatura, així com representants del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic responsable del MAB a España, s’ha celebrat a Agadir (Marroc) en el marc de la 36a edició del Consell Internacional de Coordinació de la UNESCO pel programa “Home i biosfera”.
La candidatura de la Vall d'Aran s’ha promogut al llarg dels últims quatre anys i ha obtingut el reconeixement finalment aquest divendres en una cerimònia en què també han estat reconegudes unes altres deu regions del món. Per part de l’estat espanyol, a banda de l’Aran, també ha estat reconeguda la regió d’Irati, a Navarra.
Què són les Reserves de la Biosfera?
Les Reserves de la Biosfera són segons la UNESCO “indrets d’aprenentatge pel desenvolupament sostenible”. Serien llocs en els quals s’intenta aplicar “enfocaments interdisciplinaris que permetin comprendre i gestionar els canvis i les interaccions que es produeixen entre els sistemes socials i ecològics, entre les quals es troben la prevenció conflictes i la gestió de la biodiversitat”. Es tracta d’espais que aporten solucions locals a problemes mundials. Les Reserves de la Biosfera proposen diverses solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb un ús sostenible. “No són en cap cas figures de protecció ambiental ni tampoc un certificat turístic”, afirma la nota del Consell.
La candidatura d’Aran com a Reserva de la Biosfera s’ha proposat com una eina per "preservar i recuperar les activitats tradicionals promovent polítiques de despoblament i transició a un model rural més resilient, vehiculant l’harmonització d’un desenvolupament econòmic sostenible amb la gestió i preservació dels valors culturals i naturals". La proposta ha presentat un equilibri entre qüestions ambientals, socioeconòmiques i culturals, prenent una importància rellevant la preservació de la llengua, cultura i patrimoni d’Aran, elements essencials de la singularitat de la Vall d'Aran.
D’acord amb la proposta, la Vall d'Aran constitueix "un lloc excepcional per la conservació de la biodiversitat natural i de la diversitat cultural". Conforma "un dels territoris més singulars dels Pirineus Orientals" a causa de la seva cultura fronterera, la identitat cultural i lingüística pròpia i la diversitat paisatgística i ecològica única. A més a més, és "una de les zones més factibles de transició cap a un model més sostenible i un desenvolupament econòmic basat en els valors socioculturals i mediambientals". Un dels majors reptes del territori és "aconseguir diversificar les seves capacitats convertint-se en un espai més resilient, ja que representa "un lloc de demostració de mètodes de desenvolupament sostenible mitjançant la investigació, l’observació, la formació, l’educació i la sensibilització".