La Thalictrum foetidum és una planta rara que es podria qualificar d'estèpica (pròpia de l'estepa) i que es troba sobretot a les zones de clima continental, tant de l'Àsia com de l'est d'Europa. L'herba ha arribat a aparèixer a l'oest del continent, en algunes zones de muntanya amb climes similars. Així, l'any 1993 es va descobrir que també existia a Catalunya i ara s'ha confirmat quin és l'únic indret del Pirineu on creix aquesta planta rara només vista a l'est d'Europa —on es troba en situació de perill. Es tracta del parc natural del Cadí-Moixeró, a cavall de les comarques del Berguedà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Ara per ara, només s'ha localitzat l'herba en indrets pròxims al parc, segons un estudi fet públic aquest dilluns. De fet, és el lloc més a l'oest dels Alps on s'ha trobat aquesta planta tan rara. L'estudi, elaborat pel mateix parc, ha localitzat al voltant de 2.000 exemplars que s'estenen per una superfície de 4,5 hectàrees, en una única zona —tot i que més del 90% es concentra en menys de mitja hectàrea. L'indret no es troba dins dels límits estrictes del parc, sinó en una zona limítrofa. Viu en prats rocosos, fissures de rocams i entre mates de ginebró.

La planta rara, en perill

Aquesta herba es troba en situació de perill, de manera que està previst que s'incorpori al catàleg de flora amenaçada de Catalunya per a incrementar-ne la protecció. "És important avançar en la protecció d'aquesta planta i garantir-ne la conservació", s'assegura en la nota de premsa del parc. Així mateix, s'assenyala que la distribució general de la planta recorda la que té una de les espècies més emblemàtiques del parc natural del Cadí-Moixeró: la Dracocephalum austriacum, una planta que al Pirineu només es troba en dos o tres punts d'aquest espai natural —i que és una de les poques espècies de la flora de Catalunya que té una protecció legal d'abast europeu.

Dracocephalum austriacum al parc natural del Cadí-Moixeró / Pere Aymerich, Parcs naturals de Catalunya

La Thalictrum foetidum va ser descoberta al Pirineu l'any 1993. Un grup de botànics va recollir l'herba durant una expedició ordinària al massís de la Tosa d'Alp per recollir plantes típiques de la zona i conservar-les en diversos herbaris, però la planta no va ser identificada en aquell moment i es va conservar a l'herbari del Reial Jardí Botànic de Madrid. No va ser fins a l'any 2000 quan un botànic alemany que feia una tesi doctoral la va identificar i va confirmar que la planta també existia al Pirineu (no només a l'est d'Europa). Tanmateix, hi havia un problema: no s'havia anotat amb precisió el lloc concret on s'havia recollit, de manera que es va haver d'esperar fins al 2017 per retrobar l'herba. 

Curiosament, qui va tornar a trobar la planta va ser un dels botànics que havia participat en l'expedició del 1993 —que va refer el recorregut que es va fer aleshores i es va orientar per les poques indicacions, tant d'altitud com d'àrea, que es tenien. Al principi es pensava que hi havia només unes quantes desenes d'individus, però se'n desconeixia la quantitat real. És així com l'estiu passat es va impulsar un estudi per conèixer amb precisió la situació de l'herba, de la qual s'han arribat a trobar uns 2.000 exemplars (la major part van florir l'any passat).

 

Imatge principal: La "Thalictrum foetidum", la planta rara que creix al parc natural del Cadí-Moixeró i que només s'havia vist a l'est d'Europa / Pere Aymerich - Parcs naturals de Catalunya