Primers dubtes resolts. Aquest dimarts, el Govern de la Generalitat de Catalunya, encapçalat pel president Salvador Illa, nomenarà Josep Lluís Trapero com a director general de la Policia, que haurà de penjar l'uniforme. La consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ho ha anunciat aquest dilluns en una roda de premsa des de la seu del departament d'Interior, al passeig de Sant Joan, al mateix moment que ha anunciat que qui va ser cap del cos, fins i tot abans de ser nomenat, ha fulimat a Eduard Sallent i Rosa Bosch, els comissaris que estaven al capdavant del cos, per nomenar a Miquel Esquius i Alícia Moriana com els nous número 1 i 2 de la policia catalana, per sorpresa i de manera ràpida i exprès.
Trapero torna com a director i penja l'uniforme
El nomenament de Josep Lluís Trapero, agent del cos amb rang de major i que fou cap del cos en dues ocasions, no és un nomenament qualsevol. S'entén així la convocatòria de premsa feta per la consellera, un fet que no s'ha fet en altres departaments, on també s'estan nomenant, com és habitual, els nous secretaris generals i directors generals després d'un canvi de Govern.
L'exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha hagut de complir amb la promesa que va fer durant la campanya electoral el candidat socialista, l'ara president. Illa, en un debat a TV3, va llençar la bomba: Parlon seria consellera i Trapero —fins ara cap de la Comissaria General d'Avaluació de Serveis— seria director general de la Policia. Avui s'ha fet oficial. El camí no ha estat fàcil i no tothom les té totes, però el president ha fet complir la seva paraula. Les pressions —des del mateix PSC i externes, des d'Esquerra i també des de Madrid—, tot i que han ocupat la consellera i el mateix president, fins avui mateix, al final no han quallat i Illa i Parlon s'han conjurat per tirar endavant el nomenament de Trapero com a cap polític dels Mossos d'Esquadra, un fet fins ara inèdit a Catalunya. Cap agent de la policia catalana havia fet el pas de deixar l'uniforme, fitxar directament pel Govern i assumir una cartera que no és fàcil ni agraïda, dirigir els comandaments de la policia a les ordres d'un conseller —ara, consellera.
Núria Parlon s'ha reunit aquest matí amb Pere Ferrer, el director general que serà destituït demà quan sigui nomenat Josep Lluís Trapero. Ferrer va entrar al departament com a assessor del conseller Joaquim Forn —empresonat per l'1 d'octubre—, va ser-ne cap de gabinet i va acabar sent el director general de la Policia fins ara, amb diversos consellers, de Junts i Joan Ignasi Elena, d'Esquerra. Ferrer, discret, ha facilitat a Parlon tota la informació rellevant sobre la direcció general que ara assumirà Trapero. Li ha dit que fes les maletes. Poca estona més tard ha reunit a tota la cúpula de comandaments, i com ha avançat ElNacional.cat abans de les cinc de la tarda, ha comunicat no només l'elecció de Trapero, també la destitució de Sallent i Bosch.
Els reptes de Trapero
Un cop hagi desat en un calaix l'uniforme de policia i el TIP, el 1899, Trapero s'haurà de posar la insígnia de la Generalitat de Catalunya i la corbata. La feina que ha fet sempre l'ara major, fins i tot quan va ser, en dues ocasions —l'any 2013 com a comissari en cap i l'any 2020, després de ser absolt per l'Audiència Nacional— és completament diferents de les que ara haurà de desenvolupar des del triple despatx que té el director. A la conselleria, a la comissaria de les Corts i també a la seu central dels Mossos, al Complex d'Egara, a Sabadell.
El director general de la Policia és l'encarregat de liderar l'estratègia política del cos, sense entrar en detalls operatius. És el responsable de fer funcionar l'engranatge i de fer realitat els projectes i desitjos de la consellera i del president en matèria de seguretat. Marcar les prioritats i, sobretot, fer un pressupost —haurà de ser ja per al 2025, Illa ha renunciat a lluitar-ne un per aquest any—, d'acord amb les línies mestres del Govern. Però, en canvi, no s'espera del director general que intercedeixi en les decisions operatives i menys en les decisions d'investigació, ja que com a càrrec polític, podria entrar en contradicció amb la condició de policia judicial que també té la policia de la Generalitat.
Sí que és competència del director, sota les ordres de la consellera, organitzar la cúpula policial dels Mossos d'Esquadra. I fins i tot abans d'assumir el càrrec, encara com a policia -a la reunió amb els comandaments ho ha fet encara amb uniforme operatiu- ja ha escollit qui liderarà aquesta "nova etapa" dels Mossos, tal com l'ha batejat la consellera Parlon en la seva roda de premsa. Trapero ha escollit dos comissaris que tenen bona sintonia amb ell i, que, alhora, tenien comptes pendents amb Eduard Sallent, el cap sortint. Esquius va ser cap del cos i va ser destituit quan Eduard Sallent va ser nomenat comissari, que va assumir la màxima direcció del cos. Ara el comissari Esquius era el cap de la regió metropolitana sud, amb seu a Sant Feliu de Llobregat. Alícia Moriana, en canvi, va ser la única comissaria que va plantar cara a Sallent en l'oposició a la plaça de major. Moriana es va presentar, i si bé no va ser escollida per Interior, sí que va presentar un contenciós i un tribunal va aturar, de manera cautelar, el procediment. La consellera Parlon ha acceptat avui en roda de premsa que Trapero i ella ja havien parlat feia dies d'aquest canvi per la necessitat de "nous lideratges" al cos. Sallent i Bosch han rebut la notícia avui mateix, davant dels altres comandaments, amb un acte que molts dels màxims caps del cos ho han vist com un acte d'humiliació cap a ells dos. En públic, Parlon ha reconegut la feina de Sallent i Bosch al capdavant de la policia de Catalunya i ha desvincula la destitució de l'operació Puigdemont del passat 8 d'agost.
També s'esperen canvis a la direcció de comunicació del cos, ara en hores baixes. Des del departament d'Interior també recorden que Trapero, ara amb corbata de polític, no tindrà les mans lliures com quan era cap del cos. Els equilibris que haurà de fer al Parlament el partit que el nomenarà director, el PSC, també poden capil·laritzar fins a les decisions que pugui prendre el mateix Trapero polític.
El model Trapero
Sigui com sigui, Josep Lluís Trapero té a les seves mans, ara, la possibilitat de reformular el cos dels Mossos d'Esquadra a la seva manera, amb els nomenaments que consideri més adients a la part alta de la cúpula policial i dissenyar —o esmenar— l'estratègia per modernitzar el cos de cara als reptes de seguretat que ha d'afrontar la policia catalana i, en definitiva, la resta del país. Ara per ara, és una incògnita quin és el projecte que té Trapero pensat pels Mossos, més enllà de canviar les persones que l'han liderat fins ara. Ningú amaga la seva predilecció per la branca d'investigació, una especialitat que el comissari Sallent ja havia anunciat que calia repensar, actualitzar i modernitzar per als reptes futurs, amb la irrupció total de les noves tecnologies, el cibercrim i un crim organitzat a escala internacional cada cop més perillós.
Salvador Illa, en el primer acte públic que va fer després de ser president, va visitar Egara i va mostrar el compromís del Govern amb la policia i va demanar el compromís de la policia amb el Govern. La visita arribava pocs dies després de la no detenció de Carles Puigdemont, que va posar en entredit el dispositiu que van fer els Mossos per detenir l'expresident, que té una ordre de detenció pendent del Tribunal Suprem i de Pablo Llarena, un jutge en rebel·lia que es nega a aplicar la llei d'amnistia que permetria a Carles Puigdemont ser lliure també dintre de les fronteres de l'Estat espanyol.
El mes d'octubre, si no abans, Trapero pot tenir el primer problema. Des de Junts, el partit de Puigdemont, han anunciat que el president a l'exili podria participar presencialment en el congrés que es farà a Calella. Si abans no se li ha pogut aplicar l'amnistia, els Mossos hauran de tornar-lo a buscar per detenir-lo. Aquesta carpeta, que ha cremat l'actual direcció política dels Mossos, recaurà ara sobre la taula del director Trapero.
Eduard Sallent i la plaça de major
L'entorn de Trapero assegura que el relleu al capdavant de la Prefectura serà tranquil i que el moviment de comandaments es farà de manera equilibrada durant els mesos vinents després de la fulminació de Sallent i Bosch. A més de Sallent, actual número 1, també s'ha rellevat la comissària Rosa Bosch, la número dos del cos, i caldrà veure quin paper jugarà Ferran López, número tres de la Prefectura, i amb molt poca sintonia actualment amb el major Trapero. Caldrà veure quin protagonisme dona el futur director als seus homes de confiança, des d'Estela, amb qui ha trenat una bona relació des que el de Lleida va ser apartat de la direcció operativa del cos, i també dels intendents Amadeu Domingo i Toni Rodríguez, actual número dos d'Esquius i cap de la comissaria de Rubí, respectivament. Els comandaments dels Mossos esperen canvis i tots els comandaments que s'han alienat amb Sallent poden ser destinats a llocs de menys responsabilitat, tal com ha pogut saber ElNacional.cat.
Més enllà d'escollir destí per Sallent, però, sobre la taula de la comissaria de les Corts, Trapero es trobarà una altra carpeta: el nomenament d'Eduard Sallent com a major del cos. El procediment està en marxa, si bé suspès de manera cautelar per un jutge, a l'espera que es pugui aclarir si es va fer bé. Si tot es va fer com s'havia de fer, com defensen els responsables del departament d'Interior sortint, el procediment haurà de finalitzar i Eduard Sallent rebrà el manegot de major. Igualment, caldrà veure quin paper assumirà l'ara comissari en cap, la consellera Parlon ha assegurat que es valorarà la seva "expertessa i experiència" però no ha volgut anunciar els destins. Les relacions entre els dos comandaments, els dos màxims exponents de dos models diferenciats, són fredes i distants, però ara el rol que hauran d'assumir ja no és entre dos policies. Ara l'escenari ha canviat. Ara és entre un polític —que sempre havia defensat un paper diferent— i un policia.
Els altres directors generals d'Interior
Tot i que amb molt menys pes mediàtic —Catalunya és dels pocs llocs on els canvis al capdavant de la policia generen aquest enrenou; a l'Estat tots els governs canvien els caps polítics i operatius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil sense minuts als telenotícies—, s'espera que la consellera Núria Parlon també anunciés avui els directors generals de Bombers, Agents Rurals, Protecció Civil i de l'Administració de la Seguretat, però no serà fins a properes del Govern que es podran conèixer aquests noms. Sí que s'ha pogut saber que Tomàs Carrión, un alt càrrec de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, assumirà la secretaria general del departament, una figura amb pes més administratiu i de gestió que no pas polític i que Carles Mestres, també de la pedrera de Santa Coloma, assumirà la direcció de comunicació d'Interior.