Gairebé la meitat dels musulmans que viuen i treballen a la Unió Europea (UE) han patit alguna mena de discriminació racial en els darrers cinc anys, concretament el 47%. Així ho adverteix l'Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea en un informe elaborat sobre el testimoni d'uns 9.000 residents a 13 països comunitaris, entre els quals hi ha l'Estat espanyol. A més, l'agència europea destaca que el percentatge de persones que denuncia haver patit aquesta mena de discriminació ha augmentat respecte a l'enquesta que van elaborar l'any 2016, on el 39% reconeixia haver estat víctima de racisme, xenofòbia o islamofòbia.

"Des de fa més de 15 anys, les investigacions i les dades de la FRA mostren que els musulmans a la UE s'enfronten a discriminació assetjament i violència quan busquen feina o habitatge, quan són a la feina o quan intenten accedir a serveis públics o privats", han denunciat des de l'agència en presentar aquest informe. 

Segons el document, Espanya presenta un dels nivells més baixos de racisme a la Unió, amb un 31% dels musulmans indicant que han patit algun tipus de discriminació. La xifra contrasta amb la d'altres països com Àustria, Alemanya o Finlàndia, amb percentatges per sobre el 64%.

Allà on la discriminació és més acusada

L'enquesta estudia en quins àmbits de la vida aquesta mena de violències i discriminacions són més presents pels musulmans a la UE. Un dels àmbits més destacats és l'habitatge. En aquest sentit, l'estudi indica que el 39% dels musulmans han experimentat discriminació a l'hora de buscar una llar, un percentatge superior al 31% de l'any 2016. 

Pel que fa a l'àmbit laboral, el terreny és especialment hostil per les dones. Es recull que un 58% de les dones que es presentaven a ofertes de treball i vestien indumentària religiosa patien algun tipus de discriminació pel seu aspecte, una xifra que passava al 38% quan es preguntava a les dones que no vestien indumentària religiosa.

Més enllà de migrar

La FRA alerta que fins i tot musulmans ja nascuts a la Unió Europea, descendents d'immigrants, afronten aquesta discriminació. Per exemple, més de la meitat afirma haver-se sentit racialment discriminat en buscar feina. En ser preguntats pel motiu de la discriminació, l'origen ètnic o el fet de ser immigrant és el més esmentat (39%), fins i tot més que l'element religiós (25%) o el color de la pell (12%). Aquesta darrera causa és el principal motiu de discriminació a què es refereixen els musulmans d'origen subsaharià.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!