Unió de Pagesos demana que es garanteixi la vacunació contra la Covid-19 pels temporers de la pròxima campanya de la fruita a Lleida, de la mateixa manera que van plantejar fa uns dies alcaldes del Baix Segrià. Així ho han traslladat aquest dimarts representants de l'organització agrària al subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín.

El sindicat ha traslladat a Crespín les seves demandes amb vista a la pròxima campanya de recollida de fruita i a la contractació de treballadors temporers. Des de l'agrupament, han defensat la importància de garantir la salut dels treballadors agraris i, per això, han reclamat a l'Administració que garanteixi la vacunació contra la Covid-19 per als treballadors puntuals que es contractin i la resta de personal de les explotacions.

En una situació de pandèmia com l'actual, Unió de Pagesos considera "bàsic" extremar les mesures per garantir la salut de totes les persones que treballen al camp. El sindicat també ha emplaçat l'Administració a vetllar per tal que no es produeixin "arribades massives de persones estrangeres que el mercat laboral no pugui absorbir" i, evitar així, "imatges com les de la darrera campanya", en les que es va veure a persones dormint al carrer en ciutats.

En aquesta mateixa línia, Unió de Pagesos també ha plantejat la necessitat d'habilitat allotjaments temporals "que respectin les plenes mesures de seguretat sanitària per tal de donar sostre i resposta als treballadors que ho necessitin". Unes peticions que el sindicat considera "especialment necessàries en un context com l'actual".

Abusos a la cadena alimentària 

Unió de Pagesos exigeix als grups parlamentaris normes "més estrictes" per assegurar l'eliminació dels abusos a la cadena alimentària. Durant la compareixença d'aquest dimarts a la tarda a la Comissió d'Agricultura del Congrés, el sindicat demanarà que es defineixi la posició de domini i "que es regulin amb més rigor conductes deslleials" com ara la revenda a pèrdues.

Segons denuncia el sindicat, la bretxa de preus entre consumidors i productors no ha parat de créixer des del 2014, any de l'entrada en vigor de la Llei 12/2013, unes mesures que pretenien millorar el funcionament de la cadena alimentària. A finals del 2020, la diferència entre el que paga el consumidor i el que rep el productor agroalimentari va arribar fins als 7 punts.

Unió de Pagesos considera "insuficients" i que, a més, creen inseguretat jurídica, les propostes del govern espanyol en la transposició de la Directiva (UE) 2019/633 del Parlament Europeu i del Consell de 17 d'abril del 2019 relativa a les pràctiques deslleials en les relacions entre empreses en la cadena de subministrament agrari i alimentari. 

Els treballs per finalitzar la transposició d'aquesta directiva han començat aquest dimarts a la Comissió d'Agricultura del Congrés, amb la compareixença de representants de l'Administració i de les organitzacions representatives de la cadena alimentària (productors, indústria, distribució i comerç), entre altres.

Propostes per a millorar

Unió de Pagesos, a través d'Unió d’Unions d'Agricultors i ramaders, presentarà aquesta tarda en el seu torn de compareixença, a la Comissió d'Agricultura, i també a través dels grups parlamentaris, un seguit de propostes per adequar i assegurar una transposició "ajustada a dret".

manifestació pagesos Lleida - ACN

Manifestació de pagesos a Lleida / ACN

El sindicat també demana que no en quedin fora les cooperatives agràries i les organitzacions de productors més enllà de les exempcions específiques incloses a la Directiva. Unió de Pagesos reclama que, com permet la Directiva, es "regulin de manera més estricta altres conductes deslleials" com ara la revenda a pèrdues, i que "s'acoti per a la cadena alimentària el percentatge de quota de mercat que suposa posició de domini".

La diferència entre els preus percebuts pels agricultors i els que paguen els consumidors per l'alimentació registrats per Eurostat per a l'estat espanyol, que era de 4,3 punts a l'entrada en vigor del Real Decret-llei 5/2020, de mesures urgents en matèria d'agricultura i alimentació per la Covid-19, va arribar fins a 7 punts a final del 2020.