La Unió Europea augmenta la seva aposta per la lluita contra el canvi climàtic. Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han acordat aquest divendres fixar en un 55% la reducció d'emissions d'efecte d'hivernacle per a l'any 2030 respecte als nivells de 1990. Els objectius fixats fins ara eren del 40%
"Europa és líder en la lluita contra el canvi climàtic. Hem decidit reduir les nostres emissions d'efecte d'hivernacle almenys un 55 % per a 2030", va escriure a Twitter el president del Consell Europeu, Charles Michel. Els països han de negociar ara aquest percentatge amb la Comissió Europea i el Parlament Europeu abans de fixar l'objectiu final.
Europe is the leader in the fight against climate change.
— Charles Michel (@eucopresident) December 11, 2020
We decided to cut our greenhouse gas emissions of at least 55% by 2030. #EUCO pic.twitter.com/XfoCacHoq0
Salvar reticències
Malgrat que una majoria de països eren partidaris d'incrementar l'ambició climàtica, la negociació s'ha prolongat tota la matinada per les reticències d'estats com Polònia, l'economia de la qual és molt més dependent del carbó. Al costat d'altres com Hongria i la República Txeca, han estat tradicionalment entre els Estats membres que demanden referències en què no tots els països surten del mateix punt de partida i uns necessiten més suport —econòmic o d'un altre tipus— que altres per dur a terme aquesta transició.
L'esperada decisió dels líders, encara per detallar tècnicament, estava lligada al fet que es desbloquegés el pressupost i el fons de recuperació, que inclouen eines i partides que hauran d'utilitzar-se per assolir aquest objectiu, com els 17.500 milions d'euros previstos per al Fons de Transició Justa.
Pactar un document final
El 55% acordat arriba després que la Comissió Europea hagi demanat que l'esforç arribi almenys al 55% i el Parlament Europeu hagi elevat aquesta ambició fins al 60% respecte als nivells de 1990, davant la meta del 40% fixat actualment. Les organitzacions ecologistes demanen una reducció d'"almenys un 65%" el 2030.
Les tres institucions comunitàries hauran de negociar el document final, el resultat definitiu del qual arribarà després que el Regne Unit hagi anunciat la seva intenció de retallar les seves emissions un 68% el 2030 i que també hagin renovat o ampliat els seus compromisos climàtics altres països com la Xina, Corea del Sud, el Japó o Sud-àfrica.
La decisió dels líders europeus arriba en vigílies que demà dissabte se celebri una trobada virtual per celebrar el cinquè aniversari de l'Acord de París per evitar que les temperatures a final de segle pugin menys de 2 °C i intentar limitar l'escalfament a 1,5 °C en relació amb els nivells preindustrials.