Una iniciativa que té per objectiu formar els professionals de ciberseguretat en tecnologies i models criptogràfics quàntics per protegir la informació en el nou context cibernètic que es preveu amb l'arribada de la computació quàntica.

A través d'un programa de masterclasses impartides per referents internacionals en el desenvolupament i aplicació de tecnologies quàntiques, que comptaran amb una freqüència mensual durant el curs acadèmic, els estudiants s'endinsaran en les tecnologies quàntiques, les amenaces que poden plantejar a la ciberseguretat actual i com desenvolupar sistemes criptogràfics que siguin resistents a aquests atacs.

La sessió inaugural de l'Aula de Ciberseguretat i Criptografia Postquàntica Incibe-UAX ha corregut de la mà de José Luis Escrivá, governador del Banc d'Espanya, qui durant la seva etapa com a ministre per a la transformació digital va impulsar la llei de Ciberseguretat.

En la seva intervenció, Escrivá ha volgut destacar la importància de la ciberseguretat en diferents àmbits i ha apuntat que "a nivell de l'economia en general, la inversió en ciberseguretat i en formació de professionals és fonamental per a les empreses per elevar la seva capacitat de prevenció i resposta".

En l'àmbit del sector financer, Escrivá ha explicat que "és una cosa fonamental ja que proveeix de serveis crítics per a la ciutadania". En aquest sentit, el governador ha recordat que el Banc d'Espanya serà el responsable de la implementació del Reglament DORA. Finalment, també ha indicat que els atacs cibernètics poden posar en risc l'estabilitat financera, pel que és important que existeixi coordinació i també proves de resistència a les entitats financeres.

Al costat d'ell, Luis Hidalgo, responsable de Talent en Ciberseguretat d'Incibe ha emfatitzat que "la ciberseguretat és una matèria en la qual convergeixen diversos perfils professionals. No només requereix d'enginyers informàtics, sinó també matemàtics, advocats, psicòlegs... És una professió amb un futur prometedor, per això des d'INCIBE animem els joves a formar-se i especialitzar-se en aquest sector en institucions acadèmiques d'excel·lència com aquesta".

Santos González, director de l'Aula de Ciberseguretat i Criptografia Postquàntica INCIBE-UAX, ha destacat que l'aula "busca oferir la formació per crear una generació de professionals que ens permeti fer front al nou paradigma i avançar-nos a les noves ciberamenaces que arribaran amb les tecnologies quàntiques".

Isabel Fernandez, rectora de la Universitat Alfons X el Savi, ha posat èmfasi en la necessitat de "formar als futurs professionals per saber aplicar la tecnologia des de la responsabilitat i l'ètica. A més, aquesta aula és un reflex de la missió d'UAX de generar el talent que necessiten les empreses per continuar creixent i impulsar el desenvolupament econòmic i social. Amb aquest projecte, a més de generar coneixement que enriquirà l'aprenentatge dels alumnes, hem adquirit juntament amb INCIBE el compromís de la divulgació d'un contingut que comença a ser més crític que mai: la ciberseguretat".

El sector de la ciberseguretat és ja un dels |que menor taxa d'atur tenen al nostre país. Dades de mercat xifren en més de 100.000 els professionals que treballen en ell, encara que per cobrir la demanda de talent actual seria necessari gairebé duplicar aquesta xifra. A aquesta bretxa|fractura de professionals se suma l'enorme potencial de la computació quàntica per superar amenaces més sofisticades.

La seu de l'aula se situarà al campus UAX Madrid Chamberí, un ecosistema en el qual estudiants, investigadors, empreses emergents, empreses i inversors conviuen, impulsant l'aprenentatge a través del diàleg i el desenvolupament de projectes conjunts. El campus acull a més la Facultat Business & Tech d'UAX, un model formatiu pioner a Espanya dissenyat amb grans empreses com Microsoft, IBM o Santander, entre altres, per escoltar les necessitats de talent que existeixen i alinear-les amb l'oferta formativa.

L'UAX va assenyalar que aquest model unifica la formació en els àmbits de negoci i tecnologia, de manera que els graus tecnològics incorporen de forma obligatòria un certificat en negocis, com és el cas del Grau en Enginyeria Matemàtica amb Certificate in Digital Business; mentre que els graus de negoci, inclouen un certificat en tecnologia, com el Grau en ADE amb Certificate in Technology for Driving Trasformation.