La Universitat de Barcelona (UB) es troba un altre cop entre les 200 millors universitats del món segons l'Academic Ranking of World Universities (ARWU), el rànquing de Shanghai que qualifica les 1.000 universitats capdavanteres del món, que s'ha publicat aquest dijous. La UB és l'única de tot l'estat espanyol que està entre les 200 millors i es troba a la franja de les 151-200 millors universitats. El centre català obté una valoració significativa en l'indicador que quantifica les publicacions indexades (producció científica), amb una puntuació de 51, i millora significativament en rendiment per càpita, amb una puntuació de 28,1. En la següent forquilla (301-400) se situen la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La Universitat de Barcelona ha millorat el seu posicionament al rànquing respecte a l'any passat, ja que ha passat del tram 201-300 al 151-200, mentre que la UPF i la UAB mantenen la mateixa posició de campus amb més producció científica.

A través d'un comunicat, el rector de la UB, Joan Guàrdia, s'ha mostrat "molt satisfet" del posicionament de la universitat. "Amb el finançament de què disposem les universitats públiques del nostre país, situar la UB entre les 200 millors del món en un entorn dominat per centres amb més recursos que nosaltres és un fet enormement destacable, que s'aconsegueix gràcies a l’esforç i la dedicació de tota la comunitat universitària", ha assenyalat.

Harvard, millor universitat del món

La universitat estatunidenca de Harvard torna a erigir-se com la millor del món segons el rànquing de Shanghái de 2023, ja que ha mantingut des de la creació d'aquest llistat en 2003, mentre que la de Sao Paulo manté la seva posició com la millor de Llatinoamèrica. Aquesta edició de l'Academic Ranking of World Universities mostra el mateix podi mundial que les dues edicions anteriors amb la citada Harvard, Stanford i Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), totes elles estatunidenques.

Les deu primeres del rànquing, totes pertanyen al país nord-americà, amb l'excepció de les britàniques Cambridge —4a posició— i Oxford, que es troba en el mateix setè lloc en què es va situar els anys anteriors. Cal descendir fins al lloc 15è per trobar la primera universitat europea, la de París-Saclay, mentre que l'asiàtica millor posicionada és la pequinesa Tsinghua, situada en el 22è lloc. La sud-africana Universitat de Ciutat del Cap, situada en la franja 201-300 s'alça com la millor d'Àfrica.

Com s'elabora el rànquing?

La llista, que classifica anualment a 1.000 centres, es publica des del 2003 i es fixa en 6 indicadors, com ara el nombre de citacions dels investigadors o d'articles publicats, entre altres. També hi apareixen el nombre d'alumnes i personal que guanya Premis Nobel i medalles Fields (Matemàtiques), el nombre d'articles publicats en revistes científiques—especialment a Nature i Scienci— i l'impacte de les seves investigacions.  Pel que fa a la resta d'universitats catalanes, la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) se situen a l'escala 701-800 del rànquing. A la forquilla que va de les 801 a les 900 hi ha la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Girona (UdG).

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!