La Universitat de Barcelona trenca relacions acadèmiques amb Israel definitivament, tal com ha anunciat aquest dimecres. Arran de la moció aprovada pel claustre a principis de mes, el consell de govern de la UB ha aprovat ara que “no s'establiran convenis amb institucions israelianes fins que les condicions a la zona de Gaza garanteixin una situació de pau absoluta i respecte als drets humans”. “En el cas de l'acord marc de col·laboració amb la University of Tel-Aviv, s'activaran tots els mecanismes necessaris per trencar-lo de manera immediata i indefinida, i se n'informarà les institucions implicades”, diu un comunicat.

En aquesta línia, la universitat “assumeix la suspensió cautelar de tots els acords i convenis” amb empreses suposadament vinculades amb el conflicte. El Comitè de Recerca i Transparència d'Universitats amb Palestina ha fet pública una llista amb tots aquests acords i convenis, que “requereix un estudi profund i contrastat” bans de cancel·lar-los. “És necessari verificar un per un tots els convenis i les entitats que hi consten”, ha afirmat el consell de govern, abans de recordar que “la UB no té cap proveïdor israelià en les seves relacions acadèmiques i institucionals”. “I així seguirà senti fins a l'obtenció de garanties de pau i de respecte als drets humans”, ha afegit.

Esdeveniments acadèmics sense institucions israelianes

La UB també ha decidit que “no participarà en cap esdeveniment acadèmic ni institucional en què estiguin implicades institucions israelianes”, fins que la Unió Europea no exerceixi “el bloqueig immediat i cautelar de la participació d'institucions israelianes en tots els projectes finançats amb fons europeus, d'acord amb els tractats europeus i els principis que els fonamenten”. La universitat ha recordat que “participa en diversos consorcis per desenvolupar projectes de recerca i innovació finançats per la UE”, però que aturar aquesta participació “no només no serviria com a mecanisme de pressió sobre Israel (ja que els projectes continuarien endavant sense la UB), sinó que suposaria vulnerar la llibertat acadèmica de les persones que hi estan implicades”. Malgrat això, i “atenent novament la gravetat de la situació”, l'equip de govern ha pres les decisions anteriors.

En la sessió extraordinària d'aquest dimecres, el consell de govern ha aprovat totes les mesures amb 28 vots a favor, 5 en contra i 3 abstencions. Aquestes mesures fan referència als punts tercer i quart de la moció aprovada pel claustre, ja que la resta van ser tractats pel consell de direcció i inclouen qüestions com demanar “un alto el foc immediat i permanent” i “millorar la transparència i consolidar els principis ètics”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!